Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

STOČARI I RATARI PREGOVARAJU NAKNADNO



PREGOVRI U KOJIMA ŽELE POSTIĆI CILJ !
SITUACIJA IZ KOJE POLJOPRIVREDNICI MORAJU IZVUĆI POUKU !
Nakon trećeg prosvjeda poljoprivrednika u samo godinu i pol dana ministarskog mandata ministra poljoprivrede mr. Božidara Pankretića predstavnici poljoprivrednika, stočara i ratara su i 16.6 bili u Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja gdje su došli pregovarati i dogovoriti uvjete za veću cijenu pšenice i šećerne repe. Ti pregovori su zapravo „popravak“ pregovora od četvrtka 11. lipnja, kada su uglavnom proizvođači mlijeka na pregovorima uspjeli u prisustvu ministra Damira Polančeca i podpredsjednice Vlade Jadranke Kosor dogovoriti uvjete koji pogoduju njihovoj proizvodnji.

Zašto tom prilikom predstavnici udruga nisu uspjeli dogovoriti sve stavke svojih zahtijeva koje su prethodno sročili, a koje su bile i povod za prosvjed? Radili li se o neiskustvu onih poljoprivrednika koji su imali ulogu pregovarača ? Ako je o tome riječ, a čini se da jest, jer prosvjedovali su pred Ministarstvom poljoprivrede i mljekari i stočari i ratari, a na pregovorima su razgovarali samo o uvjetima koji prije svega pogoduju mljekarima, tada predstavnici udruga moraju analizirati događaj pregovora, ukazati na propuste pregovarača- poljoprivrednika, te se dogovoriti da se tako u buduće ne radi i da se takva situacija više ne ponovi.

Naime, mnogo je jednostavnije bilo postići cilj vještijom retorikom za stolom u vrijeme boravka prosvjednika pred Ministarstvom poljoprivrede, nego što će to biti naknadno. Jedna činjenica tome u prilog je već ta što su poljoprivrednici pregovarači na pregovore u Zagreb došli već u ponedjeljak 15. 6 i to u Vladu. No ne samo da ih nitko nije primio, već ih nitko ih nije ni očekivao. Sastanak je tada dogovoren za utorak 16.6 u Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja. Predstavnici udruga ratara i stočara i to Novaković, Mato Mlinarić, Laslo , Matija Brlošić, Stjepan Kunovec. Horvat, Mavrović stigli su ponovo u utorak 16.6. I uz pregovarače Jadranku Kosor, ministre Damira Polančeca, Petra Čobankovića, Ivana Šukera i resornog ministra mr. Božidara Pankretića razgovarali su o otkupnoj cijeni pšenice. Dogovoreno je:
- da će se u utorak 23.lipnja nastaviti razgovarati o dinamici isplate 15% razlike poticaja u ratarstvu
- da će se za osiguranje uvjeta za otkup ukupnih količina pšenice za 2009. nastaviti aktivnosti Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja i Vlade RH
- te da će se nastaviti pregovori sa otkupljivačima žitarica s ciljem preuzimanja ukupnih količina uz definiranje optimalnih troškova otkupa i skladištenja.



Post je objavljen 19.06.2009. u 18:06 sati.