Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

12. Smotra izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije


Domaćin 12.Smotre izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije, ove godine bit će KUU « Ivan Vitez Trnski» Nova Rača, a održat će se u Društvenom domu u Novoj Rači 28.0žujka 2009. godine, s početkom u 14,00 sati. Organizator smotre je Zajednica KUU BBŽ-e, a pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija.
Kulturno umjetničko društvo « Ivan Vitez Trnski» djeluje u Novoj Rači od 1950. godine, a sada nosi ime po prvom županu Bjelovarsko-bilogorske županije, pripadniku ilirskog pokreta, pjesniku i književniku, te prvom predsjedniku Društva hrvatskih književnika, Vitezu Ivanu Trnskom.
Društvo je do sada sudjelovalo na mnogobrojnim manifestacijama i smotrama folklora u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. Trenutno ima pet sekcija – dvije tamburaške, dvije folklorne i mušku pjevačku skupinu « Treću dob», a broji više od 70 aktivnih članova. Voditelji Društva su Branka Novković i Vladimir Giacometti.
Na ovogodišnjoj 12. smotri po redu Kulturno umjetnička društva izvest će pjesme i plesove koji su tradicionalni običaji njihovog kraja. Tradicionalne pjesme i plesovi su oblik čuvanja pučkog stvaralaštva, ogledalo originalnih, neiskrivljenih kulturnih vrijednosti nastalih u narodu. Folklorne smotre kroz pjesmu, ples, narodne nošnje i glazbala oživljavaju i prikazuju običaje njihovog kraja. Najčešće su to običaji vedrijeg sadržaja, kao što je ženidbeni običaj, žetveni, običaj komušanja i drugi.
Na ovogodišnjoj 12. smotri Izvornog folklora predstavit će se KUD «Palična» iz Severina, KUD «Sloga-Đurđic» iz Đurđica, KUD «Graničar» iz Čazme, KUD «Sloga» iz Velike Pisanice, KUD «Sloga» iz Miklouša, KUD « Veliko Trojstvo» iz Velikog Trojstva, KUD «Slavko Kolar» iz Palešnika, KUD «Mato Lovrak» iz Velikog Grđevca, Folklorno društvo iz Hercegovca, KUD «Šandrovac» iz Šandrovca, KUD «Trnovitica» iz Velike Trnovitice i domaćini KUU «Ivan Vitez Trnski» Nova Rača.

Bjelovar Info

Post je objavljen 26.03.2009. u 13:17 sati.