Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aparatczyk

Marketing

Stari Godišnji

Koji su sigurni znaci ljeta u ovo lipanjsko doba? Nesnosne sparine, dame koje odjećom otkrivaju sve veće površine svojih tijela ostavljajući mašti da se razmaše, kratke noći i dugi dani. Sve to, ali i praznjikav Zagreb, ekipa na onome što se popularno naziva „Stari godišnji odmor“. Možda ga se krivo naziva (trebalo bi reči: „godišnji odmor za prethodnu godinu“), ali svi koji imaju mogućnosti ga koriste.
Poseban je taj lipanj, mjesec u kojem sam rođen. Temperature rastu, dan na vrhuncu trajanja, noć na minimumu. Ljetni solsticij, dramatična pobjeda dana nad noći, a nakon toga kreće postepeno izjednačavanje snaga. Neobičan ali očekivan splet zakonskih okolnosti nalaže da se godišnji odmor za prethodnu godinu mora iskoristiti do 30. lipnja tekuće godine. Isto tako neobičan splet zakonskih okolnosti pozicionirao je čak tri praznika u mjesec lipanj. Tako nastaju savršeni uvjeti za prakticiranje nacionalne vještine spajanja praznika i godišnjih odmora. Lipanj postaje savršeni uvod u ljeto. Mnogi hrvati tada kreću prema svojim drugim nekretninama na moru ili drugdje, a neki poput mene u posjet srodnicima koji obitavaju u morskim krajevima.
Mnogi će kapitalistički dušebrižnici grmiti protiv institucije „spajanja“, često neodvojive od prava na neiskorišteni dio prošlogodišnjeg godišnjeg odmora. Mahati će se statistikama, kenjariti o izgubljenim radnim satima, nekakvi usrani menađerčići govoriti će o izgubljenoj dobiti. Iznositi će se primjeri Japana i slčnih zemalja i nesretnika koji idu na godišnji 7 dana svake četvrte godine, i to samo ako u prvom kvartalu prebace očekivanja. A nikome neće pasti na pamet koliko onome tko radi znači tih tjedan dana odmora u lipnju mjesecu, i koliko će isti taj napunjenih baterija bolje funkcionirati nego kao iscrpljeni i radom slomljeni zombi, kakvima često postajemo...
Štogod radili i kako god funkcionirali, bili dio Europske Unije ili ne, starog godišnjeg i spajanja praznika se ne smijemo odreći. Dapače, moramo ih brižno čuvati kao dio nacionalnog blaga, svojevrsne baštine kulture rada. Moramo ih čuvati i prakticirati, jer time održavamo zdravlje nacije.

U to ime danas i ja krećem na Stari Godišnji!


Post je objavljen 18.06.2009. u 00:07 sati.