Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

OBRAZOVANJE DOSTUPNO SVIMA !


Zagreb, 8. lipnja 2009. - Temeljem odluke Predsjedništva Vijeća Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, SSSH je uputio predsjedniku Vlade RH Ivi Sanaderu zahtjev za žurnom pripremom i upućivanjem u saborsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju radi osiguranja prava na besplatno školovanje. Tim činom su podržani zahtjevi Sindikata učenika i studenata koji djeluje u sklopu SSSH.

Ustav RH određuje svakome, u jednakim uvjetima, dostupno srednješkolsko i visokoškolsko obrazovanje, u skladu s njegovim sposobnostima, ali sve više studenata mora plaćati školarinu, što znači kako je narušeno to ustavno određenje. Pravo na obrazovanje će imati samo oni koji mogu platiti školarinu.

Osim što školovanje treba biti besplatno i svima dostupno, studentima u jednakim uvjetima trebaju biti dostupni i smještajevi u studentskim domovima, prehrana u studentskim restoranima, učenje u učionicama i bibliotekama i sl., odnosno cjeloviti studentski standard treba biti dostupan svima studentima, a potrebno je i dodatno stimulirati i pomagati one koji postižu najbolje rezultate.

Republika Hrvatska se deklarira kao zemlja znanja, a i stav je SSSH kako Hrvatska ne smije biti zemlja jeftine radne snage, već zemlja educiranih i stručnih radnika te stoga mogućnost obrazovanja trebaju imati svi.

Izvor: SSSH


Post je objavljen 17.06.2009. u 02:47 sati.