Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/catwoman009

Marketing

Pet elemenata ( pismo prijatelja )


Piše: Toluen

posvećeno blogerici Greentea thumbup


Uvod


Dakle, obećao sam ti pojasniti priču o pet elemenata života i kako je ona na čudesan način došla do mene.

Postoji jedna stvar koja nas prati od kada je i života na Zemlji, koja je ispričana u nekim legendama i svetim knjigama, a koja nam se doslovno nalazi posvuda oko nas pred našim očima, ali je ne vidimo i ne razumijemo. Barem za sada.

To je priča o pet elemenata života. Sve što se opisuje u priči je istina i zaista se dogodilo. Osobno proživljeno.

Prije nekoliko tjedana u predvečerje, vraćajući se sa jedne od dugih šetnji okolicom grada, zastao sam na sred pješačke staze željezničkog mosta i promatrao prizor koji se protezao ispod, iznad, oko i daleko od mosta. Rijeku, prirodu, Stari Grad i nebo. Prizor je bio fascinantno lijep, jer je kristalno čist zrak neba bilo kombinacija bezbroja mogućih oblika i vrsta oblaka , a sunce je, zalazeći, svemu tome dodavalo nevjerojatne nijanse svih boja spektra.

Sa jugozapada iz daljine se lagano, ali nezaustavljivo prikradala oluja , a tamnosive namrgođene oblake povremeno su bešumno parale munje. Istovremeno je daleko veći dio neba još uživao u čistoći modroplavog beskraja sa blaženim oblacima "ovčicama", koje su lagano tonule u san predvečerja, odražavajući nevjerojatne boje zalazećeg sunca.

U ovom neobičnom kontrastu, u potpunoj tišini bez daška vjetra, tiho je tekla rijeka ispod mosta, nježno lelujajući vlati riječne trave i gubila se u daljini na zavoju, prolazeći pored usnule straže u formi kula staroga grada.

Čitava scena se neprekidno i vrlo polagano mijenjala, jasno dajući do znanja da nikada niti jedan majstor niti jedne umjetnosti neće biti u stanju prikazati niti tisućinku ove žive i dinamične ljepote, koju priroda neprekidno stvara i koja je potpuno besplatno vidljiva svuda oko nas, ako samo malo dignemo glavu od uobičajenih životnih problema.

Fascinantan, gotovo božanski prizor i mir su prekinule iznenadne riječi iza mojih leđa.

"Vidim da uživate u ljepoti prizora." Više konstatacija, nego pitanje.

Okrenuo sam se i primjetio starijeg neznanca u otprilike sedmom desetljeću, s duboko urezanim tragovima života u prirodi, proživljenog u znoju vlastitog teškog fizičkog rada, koji je s neobičnim osmjehom na licu, gurajući stari bicikl zastao na trenutak iza mene, i sam promatrajući neobični prizor čiste ljepote.

"Da, ... zar nije prekrasno?"

"Naravno", odgovorio je osmjehujući se zagonetno: " Čini se da ste jedan od rijetkih danas koji se imaju vremena okrenuti oko sebe i vidjeti ljepotu koja nas okružuje..."

Ironično, na trenutak nas je prekinuo jedan drugi čovjek, koji je baš u tom trenu užurbano prolazio između nas razgovarajući na mobitel , te očigledno nešto emotivno i ljutito komentirao gestikulirajući rukama po zraku nevidljivom sugovorniku. Čovjek je hodao ne primjećujući ništa oko sebe, žureći za nekim samo njemu znanim ciljem. Isprativši ga pogledom, odgovorio sam neznancu za žaljenjem u glasu:

"Da, nažalost, izgleda da je sve manje ljudi koji znaju što je istinska ljepota, pa nemaju vremena u njoj uživati. "

I tu smo započeli vrlo interesantan razgovor u kojem je stariji neznanac rekao nešto vrlo neobično, što ne bih očekivao od čovjeka koji je izgledao baš kao i većina drugih oku neupadljivih ljudi, koje viđamo u prolazu, a smatramo ih tipičnim pobožnim ljudima sa sela, zaokupljenim vlastitim životima i problemima.

"Znate, mladi gospodine, vidim da ste dobar čovjek i pretpostavljam dobro obrazovan, ja sam vam čitav život radio najteže fizičke poslove jer nisam imao nikakve škole osim osnovne. Moja škola je bio život i priroda. I znate što ću vam reći. Uvijek sam bio siromašan, ali sretan načinom na koji živim, ma koliko to teško bilo. Ne znam kakva su vaša životna uvjerenja, ne želim vas ničime povrijediti...."

"Ne, samo recite, zanima me " uzvratio sam s iskrenim zanimanjem.

"Vidite, ja sam vam svašta vidio i čuo i slušao svakojake propovjedi svih vjera i političara, ali mene je priroda i život s njom naučila da postoje samo četiri bitne stvari na ovome svijetu."

"Da, koje su to ?"

"To su " reče nabrajajući na prstima ruke " zemlja, voda, zrak i vatra. I, da: zaboravio sam napomenuti, postoji i jedna stvar koja sve njih povezuje dajući im život. To je sve ovo što vidite oko sebe. Sve drugo su vam priče i legende, mladi gospodine. " rekao je blago i mudro me pogledao.

Promatrao sam ga zbunjeno, ne shvaćajući u tome trenu što mi želi reći, misleći kako je čovjek, eto, željan komunikacije pa mu se priča. Ali nije bio neugodno niti dosadno društvo, pa smo tako nastavili razgovarati o raznim stvarima dok nas nije sustigla kiša tih tamnih oblaka koji su u međuvremenu zauzeli veći dio neba.

Prekinuti jakim pljuskom, pozdravili smo se vrlo srdačno, poželjevši jedno drugom iskreno svako dobro i sreću, niti ne upoznavši se, a ja sam lagano, ne žureći, unatoč krupnim, gustim i hladnim kapima nastavio uživati u šetnji po kiši, razmišljajući o neobičnim okolnostima susreta s neznancem koji je rekao vrlo neočekivane stvari.

I kako to biva u životu - lagano zaboravio na ovaj susret.



Pet elemenata


Godinu dana kasnije, razmišljajući o problemima u koje nas je uvalila „elita“, a o kojima smo proteklih tjedana raspravljali u potrazi za rješenjima i izlazu iz situacije, promatrao sam kroz prozor dnevne sobe ono što se nalazilo ispred kuće.

Stajalo je već desetljećima. Stoički podnoseći sve hirove prirode i društva, i provodivši neke samo njima znane rituale života, bez ijedne riječi, u tišini i skladu s okolinom.

Bilo je to drveće koje se polako spremalo za zimsko mirovanje.

Sve do trenutka, dok se nisam zagledao u drveće, razmišljajući pri tome što nam to svjetska i domaća elita zapravo radi i od čega nas udaljava, te zašto to čini - nisam imao odgovor. Drveće mi je sve objasnilo.

Naime, elita cijelo vrijeme kroz razvoj civilizacije i tehnologije zapravo radi na tome da nas odvoji od prirode i naših korijena nadomještajući ih umjetnima, koristeći pri tome i potičući našu prirodnu želju i potrebu da živimo bolje i sretnije.

A istina je da to zapravo čine iskrivljujući život u karikaturu "prirodnog" života na surogatima, koje mi kao poslušni potrošači svakodnevno konzumiramo, uopće ne razmišljajući o poslijedicama i slijepo vjerujući da je sve to za naše dobro, dok nam se istovremeno kreatori novoga života grohotom smiju u lice koliko smo glupi, tupi i ograničeni.

Tako su gotovo sve stvari koje nam trebaju za život zamjenjene umjetnim, kemijskim i biološkim tvorevinama prepunim kojekakvih sumnjivih, neprovjerenih i nepoznatih komponenata, dobro skrivenih iza čudnih imena i aditiva, koji možda izgledaju ili mirišu kao prirodne, a da s prirodnim nemaju apsolutno nikakve veze.

Po džepovoma i torbama nosamo razne svjetlucave i raspjevane elektromagnetske radioaktivne uređaje, koji daju "potpunu slobodu" da - dok komuniciramo s tetkom u južnoj Australiji uz šetnju po "prirodnim" mallovima i shopovima - lagano i bezbrižno puštamo da se mozak pretvara u tumoroznu masu, uz istovremeno pelješenje novaca s naših računa na kredit i dug.

Oko nas posvuda ekrani koji nam svakodnevno prenose razne predstave, vijesti i informacije, zamjenjuju komunikaciju s djecom, susjedima i prijateljima, učeći nas kroz reklame novim filozofijama kako "ispravno i sretno živjeti" ili kako bez po muke dobiti 13. kredit koji će vraćati 14. pokoljenje naših praunuka za najnovije kineske obaveznomorašimati stvarčice s rokom trajanja do izlaska iz trgovine.

Samo, ponekad se, eto, dogodi da izbiju neke čudnovate bolesti, kravlja ludila, karcinomi, mentalni i srčani aresti, te kojekakve druge perverzije, pljačke i ubojstva, ali znate: kažu na televiziji i u novinama da je to sasvim normalno stanje, jer, eto, to je cijena razvoja i progresa. Treba samo stisnuti zube i sve će biti sjajno.

Doduše, ponekad nježno upozore da trebate paziti na težinu i koji puta malo prošetati, ali zato nikako nemojte propustiti naš dijetalni kvadrostruki GigaHiperTurboUltraMacBurger s okusom lješnjabanananasnaranlimuna bez šećera za samo xx kn i bonus od 10 besplatnih minuta za sjedenje u najnovijem ultraturborotošiksmix kinu sa 16 zvjezdica i najnovijim hit spektaklom u 5D projekciji "Gigazila protiv Megalomana", 12. nastavak :-)

Ili još bolje: u kreativnom procesu stvaranja novih neodoljivih reklama, struka zaista duboko poseže u prirodu ...npr. za reklamni slogan "VI ste nam na prvom mjestu !!! " (Erste banka) morali su prostudirati komarace i krpelje, jer oni to već stoljećima uspješno misle i rade, dok lagano pijuckaju našu krv.

I tako dalje.

Međutim, promatrajući drveće kako potpuno nijemo promatra sav taj kaos i gluposti, padne mi na um da to drveće ima nešto što mi više nemamo i što ćemo uskoro potpuno izgubiti, ako se nešto ne poduzme.

Tada se neočekivano u mašti kroz strukturu drveta pojavio odgovor, što je to što drvo ima, a mi nemamo.

Bila je to slika pet elemenata života, na koje me tjedan dana prije upozorio onaj neznanac, a koji čine sve što vidimo oko nas i koji su sastavni elementi cjelokupnog života koji nas okružuje na planetu.

Element zemlje

Drvo raste iz zemlje i od kemijskih elemenata koje crpi iz zemlje stvara svoje živo tkivo. Drugim riječima zemlja je prvi temeljni sastojak, bez koje nema niti drveta niti ptice, ali niti nas, jer smo dio ovog lanca. Možemo potpuno slobodno reći da su naše stanice porijeklom od elementa zemlje.

Element vode

Drvo, da bi raslo, treba vodu. Voda je krv, pokretač i nositelj života, jer može svuda doprijeti i prenijeti građu, kao i odnijeti otpad, ali i prenijeti informacije, koje se kemijskim putem kroz krvotok života šire kroz sva biološka bića. Kako drvetu, tako i ptici, ali i nama.

Element zraka

Pokušaj ne disati, i da vidimo koliko ćeš živjeti? Naizgled beznačajan i nevidljiv, sastojak života bez kojega bi sav poznati živi svijet na planetu prestao živjeti i postojati za jedan sat. Čak i bakterije koje žive bez prisutnosti kisika trebaju neke sastojke zraka ili plinove za svoje djelovanje. Zrak daje vatri, vodi i zemlji mogućnost da se transformiraju, a bez toga ono što danas vidimo ne bi postojalo. Kako drvo, tako ni ptica, ali ni mi.

Element vatre

Vatra spaja, transformira i razdvaja ostale elemente života. Vatra je energija, kretanje, koja grije, hladi, ključa i vrije. Pokreće vodu na akciju. Ledi je, topi i isparava. Alkemičar života koja jednu materiju (zemlju, vodu, zrak) pretvara u drugu. Koja elemente pretvara u spojeve i obrnuto. Bez vatre ne bi bilo pretvorbe zemlje, vode i zraka u život. Vatra stvara i uništava. Drvo je u obliku sunčeve energije koristi za stvaranje temeljne biološke energije, bez koje bi riječ „život“ ostala imaginarna imenica. Okolna toplina govori drvetu kada treba rasti, a kada spavati. Kako drvetu, tako pticama, ali i ljudima. Svatko na svoj način koristi element vatre ili energije za stvaranje vlastita života.

Peti element

Najneobičniji od svih, ovaj element daje svemu strukturu i na inteligentan način raspodjeljuje ostale elemente, tako da se manifestiraju kao život. Bez njegove inteligencije niti jedan drugi element ne bi bio ništa doli obična besmislena hrpa energije i materije. Peti element je ljubav, što stvara sve moguće oblike života koji istražuje, oblikuje, mutira, širi se i prodire, dovodeći život tamo gdje je to sada nezamislivo. Kako drvo, tako ptice, ali i nas.

Transmutacija elemenata

Svaki od elemenata je zapravo drugačija manifestacija (vibracija) svih ostalih. Zrak je plinovita, voda tekuća, a zemlja kruta energija ili vatra. I obrnuto. Sve je istovremeno sadržano u svemu.

Život i pet elemenata

Ono što svako živo drvo na svijetu, bez i jedne iznimke, ima : je svih pet elemenata na raspolaganju. I ništa posebno ne radi, osim onoga što je odavno naučilo da bi postojalo i živjelo, koristeći i transformirajući pet elemenata u život. Doslovno u svakoj stanici.

Ono što pticama treba svakodnevno da bi živjele je svih pet elemenata koji se nalaze svuda oko njih.

Ono što nama treba svakodnevno da bi živjeli su ...pet...ne...što? .... korporacije i njihovi civilizacijski proizvodi ????!!!!????.

Čekaj malo ? To znači da su korporacije izvor naših pet elemenata života?

Gotovo da je tako. Elementi vatre (potpuna energetska ovisnost) , vode (vodovodi, boce), zraka (kroz zagađenje) i zemlje (sve ostalo) su već uspješno asimilirani u njihove patentirane proizvode. A u trenu kada zaokruže čitav proces kroz genetske manipulacije, svih pet elemenata od kojih je sastavljen naš život će biti u rukama njihovih patentnih prava.

Drugim riječima, postat ćemo u cijelosti ne više proizvod prirode, nego proizvod korporacija i praktički će osim vlasti nad našim životima imat i sva zakonska prava nad nama. Totalno roblje.

A nama će ostati da ližemo lizalice, mašemo zastavicama i pitamo se zašto stalno imamo taj čudan osjećaj da nešto ne štima?. Dok ne nađu tableticu koja će i to "izliječiti".

Tabletica se zove program koji ima za cilj u kratkom roku kroz izgladnjivanje i ratove za hranu do smrti uništiti više od 4 milijarde ljudi, koji već sada žive na rubu smrti od gladi, jer su im WTO-a, svjetske banke, MMF i gomile korumpiranih političara potpuno skršili ekonomije i sposobnost uzgoja vlastite hrane. Ali zato imaju potpuno uništene prašume (pluća Zemlje) i razvijen uzgoj biljaka za biodizel. Kada budu gladni popiti će si malo dizela. Ili što bi rekao premijer Sanader: "Malo su u banani."

Dakle odgovor na pitanje : kako spriječiti elitu da završu svoju priču je - ugledati se u drveće i ptice i vratiti se prirodnim izvorima pet elemnata života.

Iako nije više tako jednostavno kao prije, to je još uvijek moguće i tu je eliti problem, koji je spomenut u prethodnom mailu. Sve što sada rade, rade na osnovi prodaje proizvoda koji mi kupujemo svojom slobodnom voljom, jer ne znamo što se iza priče krije. Ali, ako ljudi slučajno otkriju da je veliki čarobnjak iz Oza, samo običan opsjenar, čitava se priča raspada kao kula od karata.

S obzirom da elita doslovno živi od nas i naše naivnosti, praktično nije potrebno napraviti ništa, već postupno prestati trošiti sve što nam nude i naći ili obnoviti prirodne izvore pet elemenata života.

To doslovno znači da bi svatko od nas morao riješiti kako imati:

1. Vlastiti izvor energije koja nas grije i hladi, a koji je neovisan o mreži pod kontrolom elite ili korporacija (alternativni izvori energije)

2. Vlastiti izvor vode (ne iz vodovoda ili boca jer se mogu kontrolirati, zatrovati ili blokirati) i gotovo najvažnije:

3. Vlastiti izvor hrane koji ima porijeklo starije od 100 godina i nije genetički tretirano

Ako imamo ova tri izvora, novac kao sredstvo stvaranja dugovanja i ovisnosti prestaje imati bilo kakav značaj, jer praktično imaš svoju neovisnost. Dakle - moguće je bez novca stvoriti život kakav želimo i trebamo.

A može li se to postići u gradovima?

Za sada prema onome što znam vrlo teško, jer su veliki urbanizirani gradovi gotovo u cjelosti kontrolirani korporativnim elitnim aktivnostima koja kontroliraju energiju, vodu i hranu. Bilo kakva neovisnost u visoko urbaniziranim centrima je gotovo nemoguća.

Dakle, ostaju nerazvijeni gradovi uz prirodu i sela kao odgovor. Gradovi i sela koja djeluju na vlastitoj pameti, a ne pameti elite.

Ovo se odnosi na ideju o organiziranim udrugama raznih obitelji koja žive na imanjima koncipiranim na samodostatnosti, u suradničkom odnosu u kojem je moguće postići ekonomski održivu zajednicu potpuno neovisnu od vanjskih utjecaja.

Pri tome ova zajednica ne smije imati nikakve mehanizme manipulacije, već isključivo princip slobodne volje, inače se pretvara u sektu koja nema budućnost (elita u malom).

Nešto slično je pokrenuo A.P Kezele gdje je potaknuta ideja o načinu života na principu neokulture, temeljene na strukturi koje su imale neolitske zajednice ljudi iz perioda oko 10000 g PNE.

Da ne opisujem, evo http://www.neokultura.org/linka - svakako pogledati i vidjeti može li se ova ideja iskoristiti.

Također treba zamjetiti kako kroz princip bez sukoba nude tranziciju iz postojećeg sustava ovisnosti o civilizaciji u život po slobodnoj volji. Jako interesantan ideja.

Drugim riječima, postoje rješenja, ali da ne bi ispalo da je sve baš tako bajno i jednostavno dajem i nekoliko mogućih scenarija budućih (apokaliptičnih) događanja.

Ako se ljudi ne probude, tada će elita nastaviti provoditi svoj plan i skršiti sve koji žive izvan visoko urbanih sredina, a one koji žive unutar pretvoriti u totalno roblje.“Antikristov“ princip.

Ali se ljudi probude u malom broju i počnu realizirati programe neovisnosti ( kao što je neokultura), onda će elita požuriti da napravi totalni kaos gdje god stigne i ljude dovesti u situaciju da ne mogu preživjeti i time ih natjerati da u potrazi za hranom i vodom skrše sve pred sobom, posebno one koji budu imali izvore hrane i vode. Dakle nije dobro. Na djelu djelomičan „Anti/Kristov“ princip.

Ako se ljudi probude u velikom broju, onda će biti teško neko vrijeme, ali neće biti totalnog kaosa, jer će moći razumjeti da osim dogovora i suradnje ne postoji nikakva alternativa. Dakle „Kristov“ princip na djelu.

Ovdje također ostaje pitanje znači li 2012. u smislu buđenja svijesti zaista duhovnu transcendenciju i prijelaz na drugačiji način postojanja (što je prema dostupnim informacijama jedna od mogućnosti) ili će to značiti samo čistu "materijalnu" transcendenciju u smislu shvaćanja laži u kojima živimo i promjenu modela života, što je sa ove točke gledišta realnija opcija.

Dakle problem uopće nije tako jednostavan i lak za riješiti

Ovo je dio priče do koje sam do sada u svojim istraživanjima uspio doći i zahtjeva da se ljudi što prije s ovim upoznaju, i počnu tražiti moguća rješenja koja mogu biti uspješne alternative sadašnjem stanju, sa što manje, nažalost, izgleda - neizbježnih žrtava.

Iz svega ovoga je jasno da će uskoro vrlo vjerojatno doći do napuštanja velikog dijela aktivnosti, koje se sada smatraju civiliziranim, na sličan način na koji su Maje i ostali napustili svoje gradove i nestali u nepoznatom smjeru.

Da li će to biti katastrofalno ili ne, ovisi i o našim aktivnostima.

Eto, pretpostavljam da je sada priča još malo jasnija. Zrno po zrno pogača :-)







Post je objavljen 16.06.2009. u 15:44 sati.