Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/auzmish

Marketing

Dorian Gray u doba deprecesije

Ne znam, jesam li ušao u dvoranu iskrivljenih zrcala, ili je po srijedi ipak bila promašena kombinacija crnogorskog „Vranca“, naše „Žuje“ i majevičke šljivovice.
I zašto se uopće kaže – po srijedi?!
(WTF… TAJ ponedjeljak i utorak, TAJ četvrtak i petak, a TA srijeda, subota i nedjelja… Muških je dana više. Jesu li to oni dani u mjesecu, te zašto B.a.B.e. šute na evidentni mačizam? Aagh.)

Uglavnom (... a i ta riječ... kajda smo na UEfCeju), gle ti, što Oni nama rade (Oni – masoni, Ickeovi gušteri, Franc Ferdinand i K&K, OHR, jaluši i ine gripozne svinje)…:

Prvo ti vele, budi dobro dijete, uz posebnu opasku o primarnoj socijalizaciji, kritičnoj dobi razvoja djetetove inteligencije itd.
Onda te u školi počnu futrat fragmentiranim brojkama, formulama i kramom, koja ionako prikazana abecednim redom piše u svakom boljem leksikonu od 5.99 eura(dakle ključni pojam a) abeceda, te b) znati gdje pronaći).
Punom parom, na djelu je mašinerija kiritaže mašte, kreativnosti i stvarnog razmišljanja u kontekstu. No, ministar sretan, prosvjetari na štrajkokavi.
Tebi dobrom djetetu valja dalje, na putu odrastanja u punovrijednog člana društva tržišne ekonomije...

Obzirom da Oni u manjku vlastite sposobnosti vele da si bez faksa kao bauštelac bez lopate, na faksu krenu od tebe raditi još boljeg čovjeka.
Vas petsto se zbije u predavaonu od tristo mjesta, pa slušate o koncipiranju sustava kojekakvih, a profesori se za glave drže, da di je dovraga vaša kreativnost, kakva su to šuplja predznanja. Čak nude seminare iz slobodnog razmišljanja, čujem, al kagbuš od konzerve graška dobil vitičastu biljku natrag...

I uglavnom, ako ste nakon diplomice sretni, preko štele nađete posao i preko druge štele se ukopate u kredite sa K.
Ako ste dodatno sretni, ono, ful sretni, ne naletite na ocvalu bogomoljku ili pritajenog pedofila, nego se sebi, Bogu i narodu prihvatljivo poženite i poudate.
I onda krene.

Dok udahnete i ispustite prvo krik potvrđene Odraslosti, dok malo proputujete, osigurate tutać, pa eventualno i drugi, jer zaboga, danas se ima bit dinamičan i živimo u pokretnom društvu, je-a-kaj-bi-vi?! itd., dok se na poslu malo emancipirate i skužite, kad se maše repom a kad zamahuje rogom, tu ste negdje oko tri i pol banke. Idealni kao solidan zaposlenik, stabilni kao potencijalni roditelj. Mustra društva.
A onda - ... samo odjednom, gotovo niotkud …
Gle, fakat nam ne ide sa trudnoćom.
SKVIIIK, začuje se iz Njihovog sveprisutnog zvučnika – prestari ste za državne umjetne oplodnje.
Pa odjednom lupe recesije i ovo i ono, pa opet tražite posao, pokušavajući mantrati sve stečene prednosti i kvalitete i biti hladne glave, čvrsto držeći kutijicu Xanaxa u džepu, dok čekate razgovor kod bebifačnog direktorčića.
Pa se iz Njihovog zvučnika opet začuje SKVIIIK, da ne znate li da je recesija, te da uglavnom ljude vaše generacije bacaju na cestu, jer da su prestari i tehnološki višak i sve to. Te – ali ni to nije sve – da sa vašim kvalitetama danas apliciraju klinci od 23, 24 godine. Gospon, vi ste prestari za nas.

I sad ste tu.
Obrazovani, formirani, donekle situirani. Znate što hoćete i kako to postići, a bormeć i naglo probuđeni u bilokoje nedoba znate, koji rizik vrijedi skrupula i gdje radije prešućujete istine.
Kao takav ili kao takva, vi ste zapravo rafinirani produkt, očekivanih performansi blizu projektnom maksimumu, bez dječjih bolesti i daleko od padajuće dobiti sebi i drugima. Vi ste ostvareni cilj društvenog truda i socijalne interakcije tokom tri decenije i malo preko toga.
I kao takav ili takva, vi ste, vele vam Oni – SKVIIK! – prestari. Prestari za umjetne oplodnje; prestari za novi posao.
Niste prestari za postati ministar ili saborski zastupnik. Za sjediti u nekom nadzornom odboru.
Niste prestari za plaćati poreze, prireze, zareze i nareze.
Ni za grintanje niste stari…. (gle fakat…)

I tako to krene.
Sjedite sa Voljenom (ili dosjelom) Osobom pred televizorom ili na terasi uz čašu vina i tablete za tlak. Češkate si škembice i mantrate da je to s godinama tak'-pa-kajonda.
I, ma kako se trudili, krenete grintati. Na Njih. Koji cure iz tevea, koji vam niti ne odgovaraju na aplikacije; na Njih, koji su vas godinama okogledno netrepno uvjeravali da je sve u redu i da ćete biti sretni roditelj.
I sad ste tu.
Prestari.
Vele. Oni.

Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 16.06.2009. u 10:04 sati.