Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zelena ekonomija i zelena politika

Na portalu alertonline objavljen je četvrti nastavak mojeg feljtona "Povijesti i budućnost ekologije" (pogledajte prvi nastavak za objašnjenje koncepcije). Kao i obično, dajem nekoliko pasusa, nadajući da ću vas potaći da posjetite alertonline i pročitate ostatak!

Zanimljivo je da su zeleni u ovoj izbornoj kampanji bili gotovo posve usmjereni na ekonomiju (tj. privredu i gospodarstvo). Pritom je, u političkoj pragmatici, izostavljena radikalna kritika postojećeg gospodarskog sustava i životnih stilova vezanih uz "potrošačko društvo", inače inherentna ekologističkoj poziciji.

Zeleni su, u situaciji duboke krize, konfuzije i strahova koji vladaju među ljudima, promovirali pozitivan pristup: moguć je ponovni uzlet privrede i gospodarstva, uz pomoć političke intervencije na tržištu zasnovane na ekologističkim spoznajama.

Upada u oči, međutim, da su se zeleni ovime samo u naglascima razlikovali od dvije najjače europske političke opcije: Europske pučke stranke i socijalista. I jedni i drugi govore o novim radnim mjestima u "zelenom gospodartvu", o nužnosti nadzora i upravljanja globalnim novčarskom sustavom i jačanju uloge države u gospodarstvu.

Ostaje pitanje: trebaju li ekologisti i zeleni biti zadovoljni postignutim "umjerenim napretkom u granicama zakona"? Ono što smo postigli - da li je dovoljno, s obzirom na dubinu i dalekosežnost krize s kojom smo suočeni?


Napravljena je "Bijela knjiga" Strategije energetskog razvoja Hrvatske, koja ide u Sabor. Tim povodom, slijedeći nastavak feljtona (objavljuje se u srijedu) bit će posvećen nekim diskusijama o energetici 1970-ih i 1980-ih godina, koje su i danas aktualne.


Post je objavljen 15.06.2009. u 12:35 sati.