Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kate007

Marketing

Ovaj post je posvećen Meggy,Tei,Ani,Tajani...

Halo ljudi....evo mene opet.
Ja sam vam ko mala gledala Mjesećeve ratnice...i to mi je bilo predobro..
Evo nekaj o njima....

Bishoujo Senshi Sailor Moon (prijevod: Lijepa Ratnica Sailor Moon, ili u hrvatskoj sinkronizaciji: Mjesečeva Ratnica) je slavna japanska anime serija fantastike iz 1992.

Trajanje animea je isprva trebalo biti samo 6 mjeseci, ali je produžen zahvaljujući svojoj popularnosti, tako da je na kraju trajao 5 godina te je raspoređen na 5 sezona[1]. U Japanu, emitiran je svake subote navečer u 19 sati[2][3][4] te je imao televizijski rejting od oko 11-12% gotovo tijekom svih sezona[2][5]. Medijska franšiza "Mjesečeve ratnice" jedna je od najuspiješnijih na području Japana, dosegnuvši 1.5 milijardi $ u prodaji tijekom prve tri godine. Anime je osvojio Animage Anime Grand Prix prize 1993.

Prva međunarodna sinkronizacija serije dogodila se u Francuskoj u emisiji Club Dorothée već u prosincu 1993.[6]. Usljedilo je emitiranje po Južnoj Koreji, Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Hong Kongu, da bi 2002. serija emitirana i u Hrvatskoj. Zahvaljujući svojoj popularnosti, seriji se pripisuje pokretanje zanimanja za shMjo mange[7] ali i za promjenu 'magical girl' žanra, gdje junakinja mora upotrijebiti svoje moći da se bori protiv zla, ne samo da se zabavlja kao što je to bio slučaj kod prethodnih izdanaka[8].

Neki su kritičari zamjerili seriji preveliku melodramatičnost, kamp te formulaičnu priču, "čudovišta dana"[9] i transformacijske sekvence koje se stalno recikliraju[10].

Neki su je uspoređivali sa Barbie[11], Power Rangersima,[2][12] Buffy - Ubojicom vampira,[13] i Vješticom Sabrinom[14]. Neki su primjetili kako "Mjesečeva ratnica" ima dvije vrste zlikovaca: "čudovišta dana" i "ljude koji razmišljaju i osjećaju", što je nešto što je "bilo do tada neviđeno na Zapadu"[15]

Manga je osvojila Kodansha Manga Nagradu 1993. u kategoriji shMjo[16]. Iako je zakonito prodavana diljem svijeta, u nekim je zemljama izazvala male skandale: grupa "Katoličkih roditeja" prisilila je da se manga makne sa tržišta u Meksiku[17].

U 2005., TV Asahi je objavio dvije liste "100 najboljih animiranih ostvarenja". "Mjesečeva ratnica" našla se i na jednoj i na drugoj: na listi koja je sastavljena prema anketi provedenoj diljem nacije, našla se na 18. mjestu[18], a na listi sastavljenoj po online anketi Japanace, završila je na 30. mjestu[19].



Pozzz svim mojim ratnicama...lol...

Post je objavljen 14.06.2009. u 20:48 sati.