Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

ZAGREB PRIDE 2009.

Photobucket

U popodnevnim satima, 13. dana mjeseca lipnja, osmi zagrebački Pride, otplesao je ulicama centra grada svoj ples ponosa, ljubavi, mira i prijateljstva. Ispred HNK, kao i obično, okupilo se šareno mnoštvo od petstotinjak ljudi i krenulo u ritmu Zlih bubnjara Masarikovom praćeno jakim snagama specijalne policije i kamera svih mogućih medija.

Kao i uvijek, neki prolaznici su samo gledali, neki mahali a mnogobrojni turisti slikali. Sve je bilo dobro i krasno dok povorka nije stigla do Trga bana Jelačića.

Tamo su nas dočekali urlici crnih košulja - protuskup tzv. hrvatskih nacionalista koji je policija u zadnji čas ipak dozvolila.

Iako su gay i anti-gay skup bili formalno fizički odvojeni kordonom policajaca, mnogo anti-gay prosvjednika je glumilo građane koji čekaju tramvaj (mada je promet bio obustavljen na najmanje pola sata) i tako došlo u mogućnost direktnog napada na Pride kolonu. Smatramo to velikim sigurnosnim propustom policije i pravo je čudo da tom prilikom nitko nije fizički stradao.
Jedinim žrtvama pala su 2 zelena balona koje je pomahnitali HrvaHhHHHHhhhhrvat u bijesu dohvatio i uništio.

Na trgu Bana Jelačića pride povorka je šutke nekoliko minuta odslušala "ubi, ubi pedera" i "pedofili-pederi" uz mnoštvo ostalih najgorih psovki, i onda veselo nastavila dalje prema Zrinjevcu gdje je bio organiziran koncert.

Lanjski Pride je bio bučan nepolitičan skup za slobodu seksualnog izražavanja. Ove godine Zagreb Pride je dobio značajno političko obilježje - antifašizam. Zato je i mnogo više građana došlo jer je smatralo potrebnim da javno izrazi svoje neslaganje s homofobijom, ksenofobijom, rasizmom i nacionalizmom anti-gay prosvjednika.

Photobucket
Članice i članovi Zelene liste sa saborskom zastupnicom Mirelom Holy čekaju ispred HNK da se formira kolona Zagreb Pride 2009


Post je objavljen 14.06.2009. u 16:29 sati.