Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Službeno iz stranke: Evaluacija izbornih rezultata i podrška ratarima i stočarima

EVALUACIJA IZBORNIH REZULTATA ZELENE LISTE

Članice i članovi Zelene liste koji su bili najangažiranjiji u izbornoj kampanji vikend 6. - 7. lipnja proveli su u Zagrebu u hotelu Palace gdje je organizirana radionica posvećena izbornoj kampanji i ostvarenim rezultima na lokalnim izborima u svibnju. Gost radionice je bio dr.Žarko Puhovski a radionicu su vodili Europski zeleni - Anne de Boer i Jaap de Jong iz Nizozemske te Albert Eckert iz Njemačke.

Radionica je odisala optimizmom i pozitivnom energijom što je sigurno bila posljedica postignutih dobrih rezultata na proteklim lokalnim izborima. Ideje koje su članice i članovi iznijeli bit će dragocjeni putokaz u modeliranju daljnjeg razvoja stranke.

PODRŠKA RATARIMA I STOČARIMA

Kompromis kojim su predstavnici Vlade privremeno i bez stvarnih obaveza uspjeli odvratiti seljake od daljeg prosvjeda ne rješava probleme ratara, pa ni stočara. Vlada koja najavljuje kratkoročne mjere tek kada kriza ugrozi egzistenciju tisuća seljačkih obitelji očevidno nije dorasla toj zadaći. I te nedostatne mjere Vlada najavljuje tek u iznuđenoj situaciji, kada je očaj natjerao poljoprivrednike na veliki protestni pohod pred Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Ukoliko se neobavezujuća obećanja potpredsjednice Kosor i ministra Polančeca uopće ostvare, ona će se svesti na malu korekciju otkupnih cijena mlijeka i ograničavanje uvoza nekih mliječnih proizvoda. Kao i svaka protekcionistička politika, to može djelovati samo privremeno, i neće donijeti koristi ako poljoprivreda odmah ne dobije značajan razvojni impuls. Mljekari će možda dobiti privremeno olakšanje, a ratari, prije svega proizvođači pšenice, morat će tek izboriti i takve male ustupke.
Zelena lista već dugo upozorava da prilagodba hrvatske poljoprivrede tržišnoj utakmici i uvjetima koji vladaju u Evropskoj Uniji traži duboke promjene, koje seljaci ne mogu provesti i izdržati sami. Njih neće donijeti nikakva liberalna "šok-terapija", a niti pasivna politika Vlade. Vlada mora pomoći poljoprivrednicima da postanu ekonomski efikasniji, osigurati im potporu ravnopravnu onoj u EU i pružiti podršku u usvajanju novih vidova proizvodnje, kojima će moći konkurirati i na otvorenom tržištu te iskoristiti prednosti prirodnih uvjeta u Hrvatskoj. Na prvom mjestu tu je ekološka poljoprivreda, koja pruža velike šanse razvoja i unosnog proizvođenja, a koja u razvojnoj politici države još nije dobila mjesto koje zaslužuje.
Sve to zahtijeva dugoročnu politiku razvoja i podrške poljoprivrednicima. Zelena lista ističe da politiku kreditiranja poljoprivredne proizvodnje treba staviti u funkciju razvoja, uz znatno veću ulogu Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a ne prepuštati seljake komercijalnim kreditima poslovnih banaka.
Neizvjestan ishod prosvjeda ratara i stočara upozorava i na slabost njihovih organizacija, a pogotovu na štetnost povezanosti nekih od njih s partijama na vlasti. Zelena lista pruža podršku snaženju neovisnih interesnih udruga seljaka.
Podrška koju su seljacima nesebično pružili studenti i studentice te ostale građanke i građani Zagreba pokazuje da u društvu ima za njih više razumijevanja i solidarnosti nego u Vladi. Aktivistkinje i aktivisti Zelene liste pridružili su se toj podršci. Odgovorna vlada morala bi čuti ovu poruku javnosti i daleko ozbiljnije rješavati ne samo tekuće, nego i razvojne probleme poljoprivrede.
Za Zelenu listu,
Srđan Dvornik, predsjednik Vijeća Zelene liste


Post je objavljen 14.06.2009. u 16:20 sati.