Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magnifikat2

Marketing

IZGUBLJENO - NAĐENO

Danas je sv. Ante, onaj veliki svetac, 'dežurni za izgubljene stvari'.
Onaj sveti Ante kojeg kod nas pobožne žene smatraju toliko moćnim svecem da mu se mole više nego Isusu ('Isuse, moli svetog Antu da mi da zdravlje!').
Ne mogu se baš pohvalit svojom pobožnošću prema sv. Anti, (ono da molim devetnice i druge molitve njemu na čast) ali mi je drag i zato jer mi je drag zaustavit ću se danas malo duže kod njega.
A ne može vam biti drag ako ga bolje ne upoznate. Za bolje upoznavanje sv. Ante – preporučam pogledati film. Film započinje brodolomom. Ante se nasukao na Siciliji. A bio se, kao fratar zaputio u Afriku, ne bi li i njega mauri ubili kao pet franjevaca, pa postao mučenik za svoju vjeru. Božji plan za Antu bio je drugačiji. Ostao je na životu i postao sveti svećenik koji je svojim propovijedanjem obraćao mnoge krivovjerce. Pomislio bi netko kako je svaka propovijed rađala nove vjernike. Ali bilo je to i kod Ante mukotrpno – jer ne bi on bez razloga (prema legendi) otišao – ribama propovijedati.
I da dođe danas neki sveti Ante na Splitsku rivu, okrene se umjesto prema ljudima prema moru i počne vikati u sav glas… ''Ribe Božje, poslušajte… Bog vas je stvorio, njemu pripadate…'' itd… što bi narod rekao? Pa vjerojatno bi mislili: 'Ovaj il je lud, il je svet.'
Image and video hosting by TinyPic
A lud i je - u očima svijeta, jer 'lude svijeta izabra Bog da posrami mudre''. I lud i svet.
Film o sv. Anti se vraća na dane kad je želio postati slavni vitez, na dane kad je osvojio srce jedne Tereze, radi koje je onda bio izazvan i na dvoboj pa smrtno ranio rođaka i najboljeg prijatelja. U strahu da rođak ne umre Ante žarko moli za njegovo ozdravljenje, a zauzvrat Bogu se zavjetuje da će postati redovnik i otići u samostan. Bog ispunja Antinu želju, a i Ante Božju. Odlazi u samostan augustinaca, gdje je i zaređen za svećenika. Proučava Sveto pismo kojeg je, kako se ono kaže, 'imao u malom prstu'… a to zato jer ga je imao u srcu. I onda jer ga je imao u srcu – imao ga je i u ustima, na jeziku tj. propovijedao bi Božju riječ, pa upravo zbog toga jer je svoj jezik toliko upotrebljavao na slavu Božju on se i danas u Padovi čuva neraspadnut.
Ante, međutim, susreće franjevce i odlazi iz jednog samostana u drugi. Pridružuje se sv. Franji i franjevcima.
… Želite li više znati o sv. Anti – svakako pogledajte taj film.

Da se vratim na početak. Svetog Antu su proglasili svecem kojem se dobro molit kad izgubiš koju stvar. Kao da je sv. Ante servis 'izgubljeno – nađeno'.
Ne, nemam ništa protiv, ali mi žao kad se svetog Antu ograniči samo na to.
Nedavno sam izgubila USB stick. Dva dana sam se mislila di li san ga ostavila. Činilo mi se da sam sva moguća mista pritražila, a njega nigdi. Mala Mara primjeti da toliko vrimena trošim tražeć pa me strefi jednom rečenicom: 'Ali teto, zašto ne zamoliš dragog Boga pa ćeš nać!' … 'Ma hvala ti za tu ideju!' Cmoook. 'Dragi Bože, molim te siti me di sam to ostavila… ' .. i mislim: barem da se mala Mara osvjedoči da molitva vrijedi… Nije prošla ni minuta a meni sinulo: Pa da! U kompjuteru. Ali s one strane di inače ne priključivam! Idem vidit. I stvarno – on tamo. Od sriće smo otrčali reć babi Kaji kako se dogodilo malo čudo samo jer smo zamolili dragog Boga. Ali zašto mi je dva dana mozak bio blokiran, a sad se odblokira?! Radi male Mare i njene vjere? Ne znam. Daj nam Bože vjeru male djece, čija su srca čista i jednostavna!
No kao što sv. Ante nije tek dežurni za izgubljene stvari još manje je to Bog.
Nije Bog servis koji je tu da mu se obratimo tek kad nešto zatreba. Bog je tu i da mu se zahvali. Bog je tu i da mu se nasmijemo. Bog je tu i da mu ispričamo šalu. Bog je tu za sve ono što nam se događa. Bog je tu.
Ta drugo ime mu je Emanuel – s nama Bog.

Sveti Ante, ispuni mi jednu želju!
Dan je tek započeo a ja sam jutros izgubila osmijeh i lice mi se naoblačilo. Zašto?
Ah zašto. To je kao kad te zahvati ono 'crnilo' drugog do tebe, kao kad se od jednog oblaka na nebu stvori najednom dva, pa tri, pa više i više… i počne kiša.
Eto, zamoli dragog Boga da rastjera tmine i vrati osmijeh tamo gdje ga trenutno nema.

Marijo, u čiju pomoć se najviše uzdam, …
''Vrati im osmijeh na licu, vrati im miran san
da svi budu sretni kao mi…''
Vrati svima – izgubljeni OSMIJEH.


Post je objavljen 13.06.2009. u 09:39 sati.