Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kolegicamica

Marketing

Slobodna

Slobodna

Volim pravila, naravno ona smislena, ne zamorna, nelogična, profiterska od kojih se zapitam imamo li svi na Zemlji mozak koji funckionira i srce umjesto bankovnog računa. Volim postavljati i neka svoja, u kući, vezi, na poslu da se lakše snalazim ili dovodim u red 'prebjege' s granica. Njih se držim jer vjerujem u ravnopravnost kojoj podlažem obje strane ukoliko dođe do rasprave. Rijetko sam razmažena i nije mi u prirodi da se namećem slobodi tuđeg prostora ili razmišljanja.

Svejedno pogriješim. Pravednost se ne nagrađuje sama po sebi, ona se mora boriti za svoje mjesto zajedno s drugima. Najglasniji pobjeđuje, a takve su obično moralne karakteristike koje svrstavam u neukusne. Tada se situaciji prilagođavam duže od drugih jer mi treba vremena da savijem ili izrešetam svoja uvjerenja kako bi kroz njih vidjela pravo stanje svijeta. A zatim me uhvati vrtoglavica, od različitosti mišljenja i postupaka koje moram očekivati, od izmišljanja prijetvornih reakcija kojih se sama nikada ne bi dosjetila i sumnje u ljude koji to možda ne zaslužuju jer ih trpam u isti koš dok glavu trijeznim od šoka ili razočaranja.

Tada poželim biti drugačija, manje ona kojoj je tako teško pogledati u lica lažnih osmijeha, više prozirna i nedokučiva, da me ne dodiruju neiskrene misli i proračunata očekivanja. Već osjećam kako mi se sebičnost prikrada iza leđa, trudim se ne mariti ili barem se takvom doimati jer me inače cijede do zadnje kapi osjećaja. I onda se zapitam u koga se to pretvaram, zar je danak života postati zid po kojem drugi pišu i crtaju što im se prohtije kako čovjek svoje vrijeme ne bi trošio na uzaludno objašnjavanje? Čak me ni tuga više ne dodiruje kad mislim o tome, to je tek ona faza u kojoj shvaćam što je samo moje. Imam slobodu postaviti svoje granice, dati od sebe ili ne, cjenkati se, planirati ili improvizirati. Sve češće ovo potonje mi se čini najprimamljivije otkako sam neuspješna u planovima, a cjenkanje mi ne ide. Dugo sam o sebi imala pogrešna mišljenja, morati ću usavršiti druge vještine. Ali ovaj puta ne kompliciram analizama, pa se možda iznenadim.....
život se nikome ne mora svidjeti, mora ga se samo prihvatiti - kao takvoga.

Post je objavljen 11.06.2009. u 17:20 sati.