Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Vojna vježba "Guardex 09"u Kninu

U sklopu priprema za odlazak 14. hrvatskoga kontingenta u misiju ISAF u Afganistanu, na vojnom poligonu Crvenoj zemlji u blizini Knina danas je održana završna vježba "Guardex 09" u kojoj su, uz pripadnike hrvatskih Oružanih snaga, sudjelovali i pripadnici Nacionalne garde Minnesote.



Vježba je počela 1. lipnja, u njoj je sudjelovalo oko 350 vojnika, dočasnika i časnika iz Hrvatske i SAD-a, a njome je zapovijedao brigadni general Mladen Fuzul, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade HV-a, rekao je časnik za odnose s javnošću te brigade, bojnik Denis Kulić. Kako je dodao, vježbu su danas promatrali i predstavnici vojno-diplomatskog zbora te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Josip Lucić i zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general bojnik Larry Shellito, koji su vježbu ocijenili iznimno uspješnom.

Cilj vježbe je poboljšati sposobnosti postrojba radi dostizanja NATO-ovih standarda za obuku, planiranje, organizaciju i provedbu vježbi, te poboljšati interoperabilnost na taktičkoj razini primjenom NATO-ovih doktrina i procedura, navodi MORH u opisu vježbe.

Post je objavljen 11.06.2009. u 10:56 sati.