Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Prosvjed Nezavisne studentske inicijative u Rijeci.

Nezavisna studentska inicijativa za studentsko obrazovanje danas je održala prosvjed "Ministre, vidimo se najesen.".
Naime, motiv njihova prosvjeda je upozorenje kako unatoč prekida blokade, nisu odustali od svojih zahtjeva za besplatno obrazovanje.
Prosvjed je počeo u podne na Jadranskom trgu gdje se okupilo oko osamdesetak studenata. Uz buku proizvedenu bubnjevima i žviždaljkama, nosili su transparente s porukama "Znanje nije roba", "Ovo nije početak kraja", a našle su se i duhovitije poput "Školarine mogu oštetiti spermu i smanjiti plodnost".
Studenti su pozvali građane neka im se pridruže u prosvjedu, jer kako su istaknuli "To nije borba samo studenata, već je to borba za vašu bolju budućnost i bolju budućnost vaše djece."
Osim toga naglasili su kako je borba za besplatno obrazovanje ujedno i borba za socijalna i ljudska prava koja se svakim danom sve više smanjuju te kako je besplatno obrazovanje ustavno pravo. Osim toga okupljeni studenti su preko megafona upozorili kako iako za potrebe besplatnog obrazovanja država mora uložiti samo promil proračuna, ona to ne radi već oprašta dugove nogometnim klubovima, daje 17 milijuna kuna za reklame za izbore, 15 milijardi kuna ulaže u modernizaciju vojske itd...
tako da se od 1991. godine do 2005. broj studenata što plaćaju studij povećao za 814%, dok se broj studenata povećao za samo 82%.
Tijekom prosvjeda potpisivala se peticija za smjenu predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Tomislava Čengića, Studentskog pravobranitelja Stipe Čorluke te smjenu cijelog Studentskog zbora i sazivanje privremenih izbora, budući su se oni protivljenjem studentskim zahtjevima za besplatnim obrazovanjem, prozivanjem studenata i raznim aferama kompromitirali u očima studenata.
Prosvjed je završio kod gradske ure, gdje su se studenti simbolično prodavali za 10 tisuća kuna, a onaj tko bi kupio dva dobio bi izlet u egzotičnu zemlju na račun Studentskog zbora.

M.T.

Post je objavljen 10.06.2009. u 13:58 sati.