Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

5-4-3-2-1 Bungeeeee…………

U dubini se ljeska more. U daljini prekrasni krajolici Šibenskog kanala… Baš je lijep ovaj svijet. Pogled u dubinu. Još samo da ova jahta prođe. No jahta je usporila. Hrpa znatiželjnika gleda mene. Ja gledam njih. I mrzim ih. Početna hrabrost lagano nestaje. Konačno ta prokleta jahta odlazi. Spreman sam. Skok u prazno. Vrtoglavo dobivam brzinu. Vidim samo plavo. Naglo usporavanje i trenutak mirovanja. More ispod mene se polako pojavljuje iz maglice. Prekr… Uf gumena špaga me je povukla prema gore… Još nekoliko skokova i konačno se sve smiruje. SUPER!!!

DSC_0037

Dok me vitlo lagano povlači na vrh Šibenskog mosta razmišljam što sve znam o Bungee jumpingu. Sada kada sam skočio znam da nema boljeg načina, da se gotovo sto posto sigurno, iskusi tolika navala uzbuđenja i adrenalina zapakiranog u jednom vrlo kratkom momentu. Probao sam i paragliding, padobranstvo i Zorbing i svašta još nešto. No Bungee je ipak na vrhu poticajnih sredstava za proizvodnju adrenalina. Možda rafting kategorije pet… No isti je daleko od sigurnosti koju nam pruža bungee ( a i nema ga baš previše u okolici).

Kome možemo zahvaliti na ovom sportu. Vjerovali ili ne ponosni izumitelji bungee jumpinga živjeli su od davnina na Pentecost gdje dječaci i muškarci skaču sa visoke platforme zavezani za lijanu. Ritual se zove Naghol. Nakon istog dječaci postaju muškarci a uspješni skokovi muškaraca će osigurati bogatu žetvu. Sličan ritual postoji i u Meksiku gdje povijest skokova seže sve do doba Asteka.

DSC_0046

Očevi suvremenog bungee jumpinga zovu se David Kirke, Chris Baker, Simon Keeling, Tim Hunt i Alan Weston. Oni su svi redom kao članovi Oxford university Dangerous Sport club-a, 1.travnja 1979 skočili sa visećeg mosta u Cliftonu koristeći gumeni konop. Činjenica da su sva petorici odmah nakon toga uhapšeni kazuje nam da su ostali živi i zdravi. No nikakva policija nije uspjela zaustaviti dalje napredovanje ovoga sporta. Vrlo brzo se kao plima adrenalina proširio cijelim svijetom.

Naravno rast popularnosti, pratio je i odgovarajući razvoj opreme. Ona se sastoji od tri dijela. Pojasa koji ide na tijelo skakača. Na pojas se kopča konop napravljen od velikog broja gumenih niti koji će zaustaviti naš slobodni pad. Treći dio opreme je platforma sa koje se skače. Na njoj se još nalazi vitlo koje nas vraća na most (na nekim Bungee sajtovima nas spuštaju prema dolje) i mnogima najomrženiji dio bungee opreme. Vaga pomoću koje se odabire uže za skok. Naime postoji nekoliko opcija skoka a odabir užeta ovisi o vašoj težini.

DSC_0048

Suvremena bungee oprema radi se uz poštivanje izuzetno strogih sigurnosnih normi. Tako da se užad baca nakon određenog broja skokova. A svako uže ima indikator koji nam kazuje kada mu je istekao rok trajanja. Na taj način ovaj sport postao je izuzetno siguran.

DSC_0049

A veliku većinu sigurnosti sport mora zahvaliti ekipi koja se nalazi na platformi. Naime uz vrhunsku opremu, bungee svoju sigurnost zahvaljuje i ljudima na platformi. Oni će vas izvagati, staviti opremu na vas, odabrati prikladno uže, motivirati vas, biti strpljivi i nježni ukoliko se uplašite i naravno slikati vas za uspomenu.

bungee let

Bungee na Šibenskom mostu ne spada u neke monumentalno visoke skokove. Svega 40 metara visine mosta nadoknađuje se sa nevjerojatno lijepim pogledom na Šibenski kanal. No adrenalina ne nedostaje.
Šibenski most se upisao u kartu svjetskih skakališta daleke 2000 godine kada su tada još mladi i zgodni Vili i Krešo ostvarili svoje snove i prvi puta skočili sa mosta. Bilo je to točno 28.07 u bog zna koliko sati Nisu bili prvi u Hrvatskoj (Poreč je imao skokove sa 30 metara visokog krana) no bili su prvi koji su skočili sa mosta. Sve ostalo je povijest. Od tada svako ljeto sa mosta se sa stopostotonom sigurnošću baca mnoštvo ljudi svih boja, oblika, spolova i nacionalnosti.

bungee i more

Eto skoro sam došao do vrha. Kako mi ovo nije prvi skok mogu relativno autorativno reći da je ekipa sa Šibenskog mosta jedna od boljih u ovom dijelu svijeta (mislim na Europu).

Dakle ako želite iskusiti sve ovo otiđite na www.bungee.com.hr i rezervirajte svoj termin za skok. Ili se jednostavno zaustavite na Šibenskom mostu. Prijavite se za skok i za tren ćete čuti; „1-2-3 BUNGEEEEE!!!!““

Vaganje

Goran Ožanić

www.pustolovine.net

Post je objavljen 10.06.2009. u 11:07 sati.