Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIJETNJA, OPOMENA ILI ZBILJA MINISTRU PANKRETIĆU I DRŽAVNIM TAJNICIMA

POZIV: VLADI REPUBLIKE HRVATSKE


Tražimo neopozivu ostavku ministra poljoprivrede i državnih tajnika u njegovom ministarstvu zbog nesposobnosti obnašanja svojih dužnosti i pogodovanja tajkunima

Moralni čin bi bio da ministar i suradnici sami daju neopozive ostavke na svoje dužnosti.

U slučaju da ministar i suradnici odbiju dati ostavku organizirati ćemo masovne prosvjede 10.06.2009. u cijeloj Hrvatskoj blokirajući traktorima granične prijelaze kao i grad Zagreb.

Ostavka se traži zbog neispunjavanja dogovorenih zaključaka između poljoprivrednika i ministra koji je jamčio ispunjenje dogovora svojim potpisom i pečatom RH MPIRR.
Smatramo da se tim potpisom i pečatom RH narugao ne samo poljoprivrednicima nego i svim građanima Hrvatske.

-Ministarstvo nije u cijelosti isplatilo poticaje za 2008.g,-i najavilo
smanjenje istog za 30%
-cijena pšenice od 75 lipa nije adekvatna troškovima proizvodnje
- ukinuta su kapitalna ulaganja
-cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta je podignuta za 200% bez obzira
na klasu zemlje.
-Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu prilagođen je velikim tajkunima ,
a ne poljoprivrednim gospodarstvima
-Jednostrano raskidanje važećih ugovora o cijeni mlijeka od strane
prerađivača uz blagoslov ministarstva
-nema reprograma kredita za poljoprivrednike niti subvencije kamata
-ovce.koze i konji se po novom zakonu izbacuju iz sustava potpore
- nije provedena legalizacija svih postojećih poljoprivrednih objekata

U nadolazećim mjerama protiv recesije sve visokorazvijene zemlje ulažu u svoju poljoprivredu i isključuju je iz svih represivnih mjera i programa -a naš nam Ministar uvede destruktivne mjere-uskrati isplatu poticaja i kapitalnih ulaganja,ne poštujući potpisani sporazum o reprogramiranju kredita kao i ugovor o ciljanoj cijeni mlijeka.
Stoga smatramo da onaj tko ne štiti interese poljoprivrednika ne može biti Ministar poljoprivrede.
KONTAKT: 0917293484



Informaciju koju gore prenosim, Udruge su u javnost odaslale još početkom prošlog tjedna. Na taj način Udruge su dale ministru poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja mr. Božidaru Pankretiću dovoljno vremena i prostora da reagira na sve raspoložive načine do 10. lipnja, no koliko sam ja upoznata, ministar mr. Pankretić nije iskoristio tu mogućnost.
U medijima, koji su pokazali znatan interes za temu prosvjeda poljoprivrednika-farmera pojavljivao se državni tajnik ing. Krešimir Kuterovac i uglavnom opovrgavao navode poljoprivrednika za prosvjed ali bez dovoljno vjerodostojnih argumenata. Navodio je u svojoj retorici primjere pojedinaca poljoprivrednika poimenično, što nije argumenat za navode koje su istakli poljoprivrednici, a koji su i razlog za prosvjed. Činjenica da je javno mnijenje–u ovom slučaju poljoprivrednici farmeri - protiv načina rada ministra i državnih tajnika i njihove provedbe poljoprivredne politike, ministar mr. Pankretić na sve to šuti - govori protiv samog ministra. Nekomunikacijom i šutnjom, bez decidiranog iznošenja činjeničnih argumenata na argumente poljoprivrednika koje su u Pozivu za opoziv ministra i državnih tajnika istakli, ministar tom istom javnom mnijenju šalje poruku da drugačije ne zna raditi, i da je ovakav način rada njegov limit. Nekonzistentna poljoprivredna politika i apsurdno loša komunikacija poljoprivrednih resora s javnošću, a time i sa poljoprivrednicima, u budućnosti će mr. Pankretića, stajati ministarske fotelje. Poljoprivrednici imaju cilj, a mr. Pankretić očito ne zna što u sadržaju i kojim sredstvima treba mijenjati. Međutim, kada poljoprivrednici – farmeri čvrsto odluče, mr. Pankretić neće moći sačuvati svoju ministarsku fotelju uz ovakve rezultate i način rada, a u tome mu više neće moći pomoći ni državna koalicijska politika. Resorno ministarstvo živi na državnom proračunu, pa mora raditi u korist svojih korisnina, a ne egzistirati kao institucija koja nije nikome ni za što odgovorna.




Post je objavljen 07.06.2009. u 15:43 sati.