Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

When a Stranger Calls (1979)

REŽIJA:
Fred Walton

ULOGE:
Charles Durning, Carol Kane, Colleen Dewhurst



Upoznajemo se sa Jill, mladom studenticom koja jedne večeri pristane pričuvati djecu bogate obitelji Mandrakis. On i supruga moraju na poslovnu večeru, a Jill se samo treba pobrinuti da dječica ostanu u snu dok se oni ne vrate. Nedugo nakon njihovog odlaska, Jill počinje dobivati čudne telefonske pozive od strane nepoznatog muškarca. Pozivi se ponavljaju svakih petnaestak minuta, a pitanje koje tip postavlja je "Have you checked the children?". Uspaničena Jill nazove policiju koja, naravno, ne obraća previše pozornosti, no kad pozivi postanu sve češći, odluče joj pomoći. Nakon nekog vremena, već uspaničena Jill dobije još jedan poziv, no ovog puta od strane policajca. Ono što slijedi, noćna mora svake babysitterice, svima već poznata rečenica: "We've traced the call... it's coming from inside the house"...

Prvih 20 minuta -- čisto savršenstvo. Stvarno ne pamtim kad sam se tako dobro protresao nakon samog uvoda nekog filma. Sablasna glazba upotpunjena odličnom glumom protagonistkinje stvarno je naveliko pridonjela atmosferi, a zadnja minuta uvoda je odrađena kao u najnapetijem 80s điru. Detalje vam neću otkrivati, no sigurno se pitate zašto toliko vremena trošim na uvod. E pa odgovor je vrlo jednostavan. Film se zapravo može podjeliti na 3 djela: gore spomenuti uvod, potpuno drugačiju sredinu i završetak koji se nadovezuje na prvi dio. Znam da sve to izgleda zbunjujuće, no zapravo je vrlo jednostavno. Nakon genijalnog uvoda, radnja se okreće za 360 stupnjeva, tj. sedam godina kasnije od prijašnjih događaja. Priča se vrti oko Johna Clifforda, ostarjelog detektiva koji opsesivno želi uloviti i ubiti Curta Duncana, manijaka zaslužnog za događaje iz uvoda. Sredina se tematski udaljava od početka, a radnja se najviše fokusira na upoznavanje dva lika: Duncana i Clifforda. Duncan, naprimjer, se ne pokazuje kao tipičan bad guy, već totalno fucked up ličnost koja nema pojma što bi sa životom. S druge strane imamo Clifforda kao opsesivnog detektiva željnog pravde i osvete. Sredina iz chillera prijelazi u čistokrvni thriller, da budem određeniji, punih 40 minuta radnje se vrti oko igre mačke i miša, tj. natjeravanja između policajca i manijaka.
3. i zadnji dio filma se ponovno vraća na uvod, no svaki drugi opis bi bio spoiler tako da prosudite sami..:)
Inače, film je vidno inspiriran genijalnim slasherom "Black Christmas", a on sam je poslužio kao inspiracija za još neke kasnije horrore. Ništa čudno, odmah po svom izlasku pokupio je masne pare. Sve u svemu, When a Stranger Calls je sasvim zadovoljavajući chiller sa odličnim uvodom, malo slabijom sredinom i napetim krajem. Topla preporuka!
Kasnije je snimljen i nastavak "When a Stranger Calls Back", a nedavno je stigao remake koji sam po sebi i nije loš, no u usporedbi s originalom je prilično rastegnut.
Trivie radi, moram spomenuti Tonya Beckleya, glumca koji je utjelovio Duncana. Naime, tjekom snimanja filma bio je u posljednjem stadiju raka, a nedugo nakon što je film snimljen, umro je. R.I.P.

OCJENA: 4/5

Post je objavljen 07.06.2009. u 15:36 sati.