Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Pobjednici Animafesta 2009!

Jučer navečer u 20:30h dodijeljene su nagrade za dugometražno izdanje Animafesta. Na moje veliko osobno zadovoljstvo dobitnik nagrade je izvrstan izraelski pomalo i katarzičan animadox "Waltz with Bashir" (Valcer s Bashirom). Za one koji su propustili jedno od zadnja dva prikazivanja (jedno je bilo i tjedan prije na Jewish film festivalu) ovog pomalo psihodeličnog i svakako za Izraelce katarzičnog animadoxa, mogu se samo nadati da će se bar prikazati u jednom od nekoliko zagrebačkih kina (kao recimo Europe koji ima program prikazivanja ovakvih umjetničkih uradaka). U filmu se ukratko radi o pokušaju prizivanja prisjećanja jednog od sudionika tj. djelatnika izraelskih vojnih snaga na dane izraelske okupacije Libanona i poznatog masakra kršćanskih falangista u izbjegličkim logorima u Sabri i Shatili.

GRAND PRIX ANIMAFESTA ZAGREB 2009 – VALCER S BASHIROM (Waltz with Bashir/ r: Ari Folman/ Izrael)

“Želimo dati Grand Prix ovom filmu za kojeg mislimo da je od neupitne važnosti. Film je to koji se bavi iznimno bolnom temom
Image Hosted by ImageShack.us

koristeći animaciju kao jedini mogući medij za njeno prikazivanje. Vizualni stil je jak i snažan, prikladan je za realistične, kao i za psihološke elemente.”





SPECIAL MENTION – TAJNA KELLSA (The Secret of Kells/ r: Tomm Moore, Nora Twomey/ Irska)

“Tajna Kellsa je uzbudljiva avantura za sve uzraste. Film pruža veliku nadu u budućnost kao i uvid u drevnu povijest. Stil je vizualno lijep i bogat, pun čarolije što je

u savršenom skladu s izvorom priče.”



SPECIAL MENTION – LIFE WITHOUT GABRIELLA FERRI (Life without Gabriella Ferri/ r: Priit Pärn, Olga Pärn /Estonija)

“Film je vizualno i umjetnički vrlo snažan i koristi snažne simbole na intrigantan i neočekivan način. Također nam pokazuje što se sve animacijom može dočarati.”



SPECIAL MENTION – MARY I MAX (Mary and Max/ r: Adam Elliot /Australija)

“Mary i Max je vrlo dirljiva priča. Bavi se vrlo problematičnim pitanjima na razumljiv i humorističan način, koristeći tehniku koja je upravo toliko jednostavna i prizemljena koliko to priča zahtjeva”



odluku donio žiri u sastavu: Jia Duan (Kina) Lotte Geffenblad (Švedska), Dubravko Mataković (Hrvatska)



NAGRADA ZLATNI ZAGREB – HEART IN THE WALL (r: Balbina Bruszewska, Poljska/Švicarska/Južna Koreja)

“Dodijeljujemo nagradu filmu “Heart in the wall” zbog originalnosti radnje i zaokruženosti projekta koji omogućava fantastični susret glazbe prošlosti i glazbe sadašnjosti.”

SPECIAL MENTION – TALES FROM GINGERLAND (r: Tomáš Hubáček, Češka)

“Posebno priznanje dajemo filmu Tales from Gingerland za izvrsno predstavljanje projekta kojeg tek treba do kraja razviti ali koji se temelji na snažnoj ideji.”



odluku donio žiri u sastavu: Izabela Maria Rieben (Švicarska), Valerie Schermann (Francuska) , Luca Raffaelli (Italija)





NAGRADA ASIFE HRVATSKA ZA NAJBOLJI ANIMIRANI FILM ANIMAFESTA ZAGREB 2009. - VALCER S BASHIROM (Waltz with Bashir/ r: Ari Folman/ Izrael)

“Dodijeljujemo priznanje filmu koji je nevjerojatnom lakoćom uspio objediniti visokokvalitetnu animaciju, funkcionalnu likovnost i maestralno ispričanu priču koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim- “Valcer s Bashirom” režisera Arija Folmana. Istaknuli bismo još dva filma koja su se našla u najužem izboru žirija: “Mary i Max” Adama Elliota te “Idioti i anđeli” Billa Plymptona.”



odluku donio žiri u sastavu: Margit Antauer – Buba, Sandra Malenica, Matija Pisačić



NAGRADA PUBLIKE - MARY I MAX (Mary and Max/ r: Adam Elliot /Australija).


Post je objavljen 07.06.2009. u 15:45 sati.