Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

KIČMA danas i program za vikend

U sklopu današnjeg programa Kičme, održano je predstavljanje časopisa "Sušačka revija".
Radi se o časopisu koji kontinuirano izlazi već šesnaest godina, tri puta godišnje. Također je istaknuto kako pruža niz važnih podataka za seminarske i diplomske radove što se bave riječkim temama te kako se radi o najtiražnijem časopisu ove vrste u Hrvatskoj.
Glavni urednik časopisa Alen Čemeljić je rekao kako je razlog navedenome to što su u "Sušačkoj reviji" skupljeni najbolji autori što se bave Rijekom, poput Saše Mitrovića, Igora Žica, Velida Đekića i drugih.
Posebno se pohvalio nekim od pričama objavljenim u časopisu, poput Stendhalovog boravka u Rijeci 1831. godine, kada je Rijeku prozvao "posljednjom točkom civilizacije", zatim priče o pismima Nikole Tesle sestri Marici, koja je živjela u Rijeci i pričom o tome kako je prva žarulja na našim područjima zasjala upravo u Rijeci.
Naglasio je kako se "Sušačka revija" osim poviješću bavi i aktualnim temama, tako je napomenuo kako se zalažu za ideju da se u Rijeci smjesti muzej iseljeništva i da se lučka skladišta pretvore u nacionalni muzej pomorstva.
Također, osim riječkih tema, bave se i širom regijom, pa je istaknuo eseje Irvina Lukežića o opatijskoj prošlosti i slično.
Na kraju je najavljen serijal Saše Mitrovića o Ernestu Hemingwayu, koji nije bio u Rijeci ali je planirao napisat roman o d'Annunzievoj riječkoj avanturi, te je imao kućnu pomoćnicu Anu Car koja je bila sa primorja, a zanimljiv je pomalo morbidan podatak, da je Hemingway prije nego što se ubio zapjevao pjesmu La mula de Parenzo.

--------------------

U atriju HKD-a u sklopu Kičme održano je predstavljanje knjige "Molim te zapiši" Jasmina Imamovića. Naime, Imamović je gradonačelnik Tuzle poznat po svojoj nekonvencionalnosti i po tome što je izgradnjom umjetnog slanog jezera od industrijskog grada učinio turističko središte.
O radu autora govorili su Helena Semion Tatić i Velid Đekić.
Naime, radi se o povijesnom romanu koji priča o Bosni četrnaestog stoljeća za vrijeme kralja Stjepana II Kotromanića.
Iako je tijekom pisanja Imamović oslanjao na arhivsku građu, glavni izvori i glavna inspiracija su mu bili natpisi sa bosanskih stećaka.
Naime, Imamović je, referirajući se na Krležu, istaknuo kako su upravo stečci ono po čemu se prostor ex SFRJ razlikovao od ostatka svijeta. Također je spomenuo kako je za razliku od ostalih koji su se fokusirali na ornamente stećaka, on svoj fokus stavio na natpise koji su veličali užitak u životu i življenje u trenutku mnogo prije renesanse u Firenzi.

M.T.

----------------

Ovaj vikend na Kičmi odvit će se slijedeći program: današnji program se nastavlja u 16 gdje će se sat u atriju HKD-a predstaviti časopisi Knjigomat, Fantom slobode, Europski glasnik / Tvrđa, Ulaznica i Plima.
Oni koji vole putovanje, u 19 sati mogu tuRIstičkim busom krenuti na jedno književno: s Jadranskog trga kreće se u pustolovinu zvanu Bajka za velike Hrvate, autora Ede Stojčića.
Današnji program završava na terasi Dva lava na Pavlinskom trgu čitanjem zvanim Trgovanje.

Subotnji program započinje u 11 sati u Narodnoj čitaonici prezentacijom časopisa La Batana.
U isto vrijeme, u Galeriji Kortil, za najmlađe je pripremljeno predstavljanje časopisa Medvjedić Winnie Pooh, uz likovnu radionicu.
0d 16 sati do 21 sat u atriju HKD-a traje Festival časopisa na kojem će se predstaviti Život umjetnosti, Treća / Counterview, Libra libera, Argo iz Bologne i Fucine mute iz Trsta.

Nedeljni program počinje predstavljanjem knjiga Sanje Pilić u Galeriji Kortil.
Od 16 do 19 sati u atriju HKD-a na Sušaku traje Festival časopisa na kojem će se predstaviti časopisi: Artefakti, Kupusov list i Ubiq.
Završni dio programa petog dana Sajma pripada predstavljanju knjige Xavia Damira Hoyke u atriju HKD-a u 20 sati.
Sajam je otvoren svaki dan od 10 sati do 22 sata, do 10. lipnja

Post je objavljen 05.06.2009. u 14:27 sati.