Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plusbanka

Marketing

5.lipnja 2009: SMRDLJIVE BANKE NA PRIVREMENOJ RADU I PLJAČKI HRVATSKE KREDITIRAJU SAMO DRŽAVU..

Što vam drugo kažem, nego da 'bankama' - polugama pljačke i zarade - heb...mater, kao i onima koji isu doveli da okupiraju Hrvatsku i kretene tzv. Hrvate, koji su funkcionalno na razini blažeg oblika naprednijih domaćih životinja

02.06. 2009.

KREDITI
Vlada postala najbolji klijent, stanovnici smanjili zaduženost
Državi svi krediti, tvrtkama samo dvije milijarde kuna


Kreditni portfelj banaka veći je 13 mlrd. kuna, no većina je završila u državnom proračunu

Od početka godine kreditni se porftelj banaka povećao 13 milijardi kuna, od kojih je čak 11,2 milijarde kuna završilo u državnom proračunu. Optimisti bi rekli da je trend dobar jer su ukupni plasmani banaka zadržali godišnju dinamiku rasta od 14 posto, no raspodjela otkriva duboke poremećaje.

Nema investicija

Glavnina kredita odlazi državi, koja je u godinu dana povećala svoju kreditnu izloženost u bankama 117%, a od početka ove godine 58 %. Banke su prva četiri mjeseca kreditirale tvrtke samo sa dvije milijarde kuna, a građani su smanjili iznos uzetih kredita pola milijarde kuna, na 122,2 milijarde.

U travnju je 3,7 milijardi kuna išlo državi, tvrtkama oko 600 milijuna kuna, a krediti su građana bili oko 50 milijuna kuna niži nego potkraj ožujka. Bankari tvrde da takva raspodjela nije njihov izbor. Tvrtke su zastale s investicijama, a građani korigirali potrošnju, što donekle potvrđuje i Đuro Popijač, ravnatelj HUP-a.

Investicija u građevinu nema, a ona je bila najveći investitor.

Prerađivačka je industrija zaustavila sva ulaganja, jer su i kamate i neizvjesnost previsoki. Država je dobar konzument pa su banke pooštrile kriterije i ne moraju se izlagati gospodarstvu – kaže Popijač.

Pad depozita

Zdeslav Šantić, analitičar RBA, vjeruje da će Vlada vratiti dio duga bankama pošto je izdala obveznice te će se u nastavku godine manje zaduživati, što bi ostavilo više kapitala tvrtkama. Stanovnici su bili disciplinirani čak i tijekom uskrsnih blagdana jer nisu uzimali kredite, ali su zato podigli 170 milijuna kuna oročene štednje, koja se smanjila na 105,8 milijardi kuna.

To je prvi put otkako je počela kriza da se prema prethodnu mjesecu smanjuje oročena štednja građana.

Na godišnjoj razini ona je veća 7 %. Građani su u travnju digli tek 20-ak milijuna kuna stambenih kredita, a od početka godine 689 milijuna kuna.





Post je objavljen 05.06.2009. u 08:28 sati.