Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Velika iluzija

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 05.06.2009. u 21.00 h

Velika iluzija (La Grande Illusion)(1937.)

Photobucket

Režija: Jean Renoir
Scenarij: Charles Spaak, Jean Renoir
Uloge: Jean Gabin, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim, Marcel Dalio

1. svjetski rat; satnik de Boieldieu, aristokrat i profesionalni vojnik, poručnik Marechal, mehaničar i bankar, Židov Rosenthal pali su u njemačko zarobljeništvo, u zamku pod zapovjedništvom bojnika von Rauffensteina. Za tog boravka zatočeni i zatočitelji ulaze u konflikte koji prelaze okvire sukoba zemalja. Aristokrati de Boieldieu i von Rauffenstein osjećaju uzajamno poštovanje jer se pridržavaju istoga kodeksa časti, francuski "pučani" pokazuju sklonost zbližavanju s Nijemcima iz iste klase. Ipak, među zarobljenicima se razvija istinsko ratno "drugarstvo" te će Boeldieu dvojici podređenih, žrtvujući se, pomoći u bijegu...

Photobucket

Zasnovan na memoarima francuskog časnika Pinsarda koji je za vrijeme 1. svj. rata sedam puta uspješno bježao iz njemačkog zarobljeništva film se problemski razlikuje od većine ratnih filmova sa sličnom temom jer razina opserviranja nadilazi okvire sukoba dviju sila, odnosno dviju nacija. Usporedna je, naime, i tema klasne podijeljenosti koja je za Renoira opsegom i aktualnošću nadređenija. Aristokrati su oni kojima je potrebniji rat jer u njemu dolazi do punog izražaja njihov kod ponašanja: "smrt u ratu tragedija je za pučane dok je za nas to dobar izlaz" kaže Boieldieu von Rauffensteinu.

Film vrvi vrlo jasnim antimilitarističkim i pacifičkim naznakama.

Photobucket

Film je recepcijski djelovao kao anticipacija novog vala, a u kontekstu francuskog filma uklopio se još jednim, za tu kinematografiju karakterističnim, prilogom - radnjom (temom) bijega, samo problemski šire zahvaćenog.

Photobucket

Bio je nagrađen na festivalu u Veneciji (1937. za najbolju umj. ekipu), ali je bio zabranjen za prikazivanje u Italiji i Njemačkoj. U jednoj od prvih anketa svjetskih kritičara, u organizaciji Cinematheque Belgique dijelio je 4-6 mjesto najboljih filmova svih vremena. Među glumcima, kritika je posebno izdvajala von Stroheima, koji je obnovio glumačku karijeru i Fresnaya, na početku uspona.
(izvor: A. Peterlić, HFL, 2003.)

Post je objavljen 04.06.2009. u 15:54 sati.