Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Riječki retro časopisi i Sjaj epohe na festivalu KIČMA

U sklopu književnog festivala KIČMA, danas je u Narodnoj čitaonici, povjesničar umjetnosti Igor Žic održao predavanje na temu "Riječki retro časopisi".
Naime, prvi književno/kulturni časopis izdan u Rijeci bio je "Neven" koji nakon što je prestao zbog financijskih problema izlaziti u Zagrebu 1858. godine počinje izlaziti u Rijeci. Imao je oko tisuću pretplatnika, a Žic je naglasio kako je taj broj čitatelja ostao do današnjeg dana nepromijenjen što se tiče kulturnih časopisa.
Zatim 1881. godine August Harambašić, sa samo 20 godina pokreće časopis "Hrvatska vila" koji nakon prelaska u Zagreb dostiže pretplatu od 3000 čitatelja, što je iznino velik broj za časopis o kulturi, istaknuo je Žic.
Zatim slijedi list na talijanskom jeziku "La Vita fiumana" koji je pokrenut 1893. godine od strane književnog kruga koji je širio talijansku kulturu. To je vrijeme najvećeg procvata Rijeke, kojeg obilježava izum torpeda, ali i sukoba između Hrvata i Talijana. Kao reakcija s Hrvatske strane javlja se "Novi List" koji je u početku bio pravaško glasilo pokrenuto od Frane Supila i bio je najtiražniji list na hrvatskom jeziku.
Žic je još istaknuo Milana Marjanovića koji je pokrenuo ukupno 23 časopisa, a u jednom od njih "Književne novine" objavljuje prvi Krležin književni rad.
Razdoblje nakon prvog svjetskog rata obilježio je dolazak d'Annunzia, koji osim fašizma u Rijeku donosi nove medije poput radija i filma čime je prenosio i snimao svoje govore te je tajo prvi od politike učinio show.
Što se tiče časopisa pokreću se tri "La Fiumanella" 1921., "Delta" 1923. i "Termini" 1936. godine. Svi su bili obilježeni fašizmom.
Nakon drugog svjetskog rata Vinko Antić, osim što je izdao sabrana djela Janka Polića Kamova pokreče mjesečnik "Riječka revija". Kao odgovor na, kako je smatrao, konzervativizam navedenog časopisa, Zvane Črnja 1968. godine pokreće časopis "Dometi".
Mijenjanjem urednika, "Dometi" mijenjaju fokus interesa, od književnosti prema filozofiji, da bi se 2008. godine ugasili. Kao kuriozitet Igor Žic je naveo kako je jedan od suradnika časopisa "Dometi" bio ubijeni srpski premijer Zoran Điniđić.
Žic je još naveo ostale Riječke časopise poput "Književne Rijeke", "Ri vala", "RE-a" i "Novog Kamova". Za "RE" je rekao kako je još underground časopis, dok je preostala tri nazvao prekonzervativnima, jer smatra da ne otvaraju važna društvena pitanja, a i drži uredništvo prestarim, budući je stava kako je jedna od zadaća časopisa i uvježbavanje pisanja i uređivanja, čime je potrebno otvoriti prostor mlađim autorima.

------------------------------------

Također u sklopu KIČME, u HKD-u održana je prezentacija novog izdanja romana "Sjaj Epohe" Borivoja Radakovića. Osim samog autora predstavljanju su nazočili i književnik Boris Perić te Žarko Paić.
Perić je podsjetio kako je roman izašao još 1989. godine i kako je vizionarski predvidio raspad bivše države. Osim toga istaknuo je i Radakovićevo uvođenje noviteta u hrvatski roman poput rock and rolla, navijača i ostalih subkulturnih skupina te suvremene engleske proze.
Paić je rekao kao je "Sjaj epohe" jedan od tri najvažnija romana u Hrvatskoj, uz Marinkovićev "Kiklop" i Krležin "Na rubu pameti".
Naglasio je kako se Radakovićeva proza znatno razlikuje od današnjeg hiperrealizma prisutnog u hrvatskoj prozi te je njegovu prozu usporedio s magijskim realizmom, budući Radaković traži neobično u svakidašnjem, odnosno u svakidašnjem govoru.
Sam autor se složio s navedenim konstatacijama, ustvrdivši da vizionarstvo njegova romana nije proizašlo iz analize političke situacije, već je primjetivši sve više tipova jezika (od jezika komunističke partije preko uličnog govora do govora samoće) zaključio kako raspad jednog jezika može ukazati na raspad države.

MT

Post je objavljen 04.06.2009. u 14:33 sati.