Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sanader i Šimonović se u New Yorku sastali s Bramertzom

Hrvatski premijer Ivo Sanader i ministar pravosuđa Ivan Šimonović u srijedu su se u New Yorku sastali s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Bramertzom, dan uoči njegovog podnošenja izvješća Vijeću sigurnosti UN.

Uoči sastanaka s Bramertzom, premijer Sanader je izjavio da će se razgovarati o suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) te o "traženim dokumentima koji su tema tužiteljevog izvješća", odnosno o spornim topničkim dnevnicima iz Oluje.

"Osim izvješća koje sam već vidio ali ga ne mogu komentirati prije sjednice Vijeća sigurnosti, zanima me ima li kakvih pomaka u njegovim pogledima. To će biti glavna tema razgovora", rekao je hrvatski premijer.

Glavni haški tužitelj nakon jednosatnog razgovora nije se obratio novinarima, a Sanader i Šimonović su se odmah nakon Bramertza sastali i s predsjednikom ICTY-a Patrickom Robinsonom, koji u četvrtak također podnosi izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

Na predavanju koje je ranije tijekom dana održao na newyorškom sveučilištu Columbia, Sanader je kazao kako očekuje da će glavni haški tužitelj u izvješću Vijeću sigurnosti UN reći da Hrvatska općenito jako dobro surađuje s Haškim sudom (ICTY), ali će inzistirati na predaji spornih topničkih dnevnika, koji su potencijalni dokaz optužbe na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Naglasio je kako je Hrvatska Tužiteljstvu ICTY-a predala sve tražene dokumente koji su pronađeni, ali da ne može predati one dokumente kojih nema jer su otuđeni ili uništeni, te kako je "potrebno naći rješenje i zajednički jezik" s Haškim sudom.

"Bramertzovo izvješće neće biti dovoljno povoljno, ali ni previše nepovoljno za Hrvatsku", ocjena je koja kruži među diplomatima o izvješću...


Post je objavljen 04.06.2009. u 07:50 sati.