Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

„Subverzivne“ djelatnosti u Vrgorcu - zabava za narod

Ovih dana u Vrgorcu su u trendu razne „subverzivne“ djelatnosti uperene protiv političkih protivnika, u ovom slučaju gradske vlasti. Budući da sam i sam prije sudjelovao u takvim aktivnostima, posebno u vrijeme posljednje studentske blokade u Zadru, ja ih podržavam, naravno sve dok nepovratno ne ugrožavaju tuđe vlasništvo ili nečiji osobni integritet.
Tako je preksinoć grupa aktivista, pod okriljem noći nataknula crnu vreću na glavu spomenika Tinu Ujeviću. Istovremeno su poslali poruku novinarima naglasivši kako je akcija uperena protiv „okupatorske vlasti“. Meni nažalost nisu poslali poruku, pa nisam ništa fotografirao ni pisao (zbog toga je ovdje fotografija spomenika bez vreće na glavi). Stoga se nadam da će organizatori drugi put na vrijeme javiti.
Koliko čujem, slične se akcije mogu očekivati i slijedećih dana. Odlike anonimnih performansa i aktivnosti su u činjenici da se želi izluditi protivnika koji zapravo ne zna tko mu upućuje poruku i protiv koga treba djelovati. Kada se takva akcija uperuje protiv vlasti, to često bude od velike koristi, jer svaka takva akcija održava vlast budnom i ne da joj da se uspava. Takva vrsta građanskog neposluha poznata je u svim demokratskim europskim zemljama i dok nikoga ne ugrožava, zapravo je vrlo simpatična. Tako ja vjerujem da ove akcije neće puno smetati ni gradskoj vlasti, jer oni su i od prije podržavali ovakve aktivnosti i performanse. Sjetimo se samo odnošenja cvijeća na prvi maja. To se u nas oduvijek tolerira i ima blagoslov gradske uprave, čak kad se i razbije većina pitara sa cvijećem.
Ali, izgleda da je i gradska uprava krenula sa subverzivnim akcijama. Tako već desetak i više dana na stijegu pred zgradom gradske uprave u Vrgorcu visi naopako obješena zastava Splitsko-dalmatinske županije. Nije valjda da je to slučajno, jer se zastava lijepo vidi i iz gradskih ureda i iz Dalmatina pa se grješka mogla ispraviti. Tko zna kakva se poruka time želi uputiti. Možda kad smo već premjestili sud u drugu županiju, bilo bi dobro da se i sami tamo prebacimo!
Jedva čekam vidjeti akcije jednih i drugih slijedećih dana… :)

Post je objavljen 03.06.2009. u 15:02 sati.