Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gosponprofesor

Marketing

Manje istoga

Kako iz iskustva znam da adolescenti obično rade suprotno od onoga što im se, napose u školi, neprestance govori (»Nemoj ovo, nemoj ono, ne smiješ ovako, ne trebaš onako...«), katkad pribjegnem pristupu "manje istoga", a jedan od primjera je i ovo što slijedi. Recimo, na početku školske godine, na jednom od uvodnih satova, podijelim fotokopije na kojima je sedam navika. Mrtav ozbiljan krenem ih čitati i komentirati.

»Evo kakvi trebate biti«, kažem:

Prva navika: REAGIRAJ

Za sve probleme okrivi roditelje, glupe profesore, ušljivi kvart, dečka/curu, vlast ili nekoga drugoga. Postani žrtvom. Uopće ne preuzimaj odgovornost za vlastiti život. Ponašaj se poput životinje. Ako si gladan, nažderi se. Ako netko na tebe viče, zaurlaj i ti na njega. Ako poželiš raditi nešto za što znaš da nije u redu, to jednostavno učini.

Druga navika: POČNI DJELOVATI UOPĆE NE VODEĆI RAČUNA O CILJU

Živi bez plana. Pod svaku cijenu izbjegavaj ciljeve. I nikad ne razmišljaj o budućnosti. Čemu se brinuti o posljedicama vlastitih postupaka? Živi od danas do sutra. Spavaj s kim stigneš, troši se, i samo se ludo zabavljaj.

Treća navika: STAVI NAJVAŽNIJE NA POSLJEDNJE MJESTO

Što god ti je u životu najvažnije, ne bavi se time dok se do sita ne nagledaš repriza, sapunica, dok se ne zasitiš beskrajnih razgovora telefonom, surfanja Internetom i sl. Domaću zadaću uvijek odgađaj za sutra. Svakako pazi da nevažne stvari uvijek budu ispred važnih.

Četvrta navika: RAZMIŠLJAJ SAMO O SVOJOJ KORISTI

Na život gledaj kao na bespoštedno natjecanje ljutih protivnika. Školski kolege su ti neprijatelji; nastoj ih preduhitriti u zloći. Ne dopusti nikome da u nečemu uspije, jer to znači da si ti na gubitku. Međutim, ako imaš dojam da ćeš u nečemu izgubiti, povuci u ponor za sobom što više svojih kolega.

Peta navika: NASTOJ PRVO GOVORITI, A TEK POTOM SE PRAVITI DA SLUŠAŠ

Imaš usta, stoga ih iskoristi. Svakako puno pričaj, naročito posve bezvezne stvari. Uvijek najprije iznosi svoju stranu priče. A kad se uvjeriš da su te svi shvatili, pravi se da ih slušaš. Uglavnom, nije te briga što ti drugi imaju za reći: ti si najpametniji i znaš sve.

Šesta navika: NE SURAĐUJ

Budimo realni, s drugim ljudima nešto nije u redu jer su drugačiji od tebe. Čemu onda uopće nastojati se složiti s njima? Kako ti uvijek imaš najbolje zamisli, bit će najbolje da sve činiš sam. Ti si sebi dovoljan.

Sedma navika: ISTROŠI SE

Budi toliko zaokupljen zabavom da ti nikad ne ostane vremena za obnavljanje snage ili pokušaj da nešto poboljšaš. Tjelesne aktivnosti izbjegavaj kao kugu. I, čovječe, kloni se pod svaku cijenu dobrih knjiga, prirode i svega što bi te moglo nadahnuti.

»Eto, kako vam se sviđa?«

Općenito su poprilično zbunjeni, jer najmanje što očekuju je da ih neka odrasla osoba potiče na ono što im sve odrasle osobe brane. Ukoliko ostanem uporan, nagovarajući ih da se trebaju držati ovih uputa, ubrzo oni mene počnu razuvjeravati i tvrditi da je zapravo bolje NE reagirati na prvu loptu ili da je bolje početi s onim najvažnijim... Sve u svemu, dobar teren za raspravu, ali možda nije univerzalno primjenjiv/preporučljiv. (Inače, "navike" sam pronašao u knjizi S. Coveya, Sedam navika uspješnih tinejdžera.)

Post je objavljen 03.06.2009. u 13:40 sati.