Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribac

Marketing

Glee is about opening yourself up to joy!

Najprije pomislih: "Highschool Musical" susreće "American Idol" prenatrpan popularnim pjesmama i dobrano umočen u sarkazam. Naravno, puno reklama i prilagođeno prosječnom Amerikancu koji je gladan televizijskog rejtinga. Hah, moja trash ličnost će uživati. Mislite da ovo ima veze sa prošlogodišnjoj recenzijom 90210?

glee


Mea frikin culpa.

Kreativni um koji nam je donio "Nip/Tuck", (ali vjerujte mi, daleko je od toga hvalabogu) Ryan Murphy, zasukao je rukave i u pravi trenutak servirao Glee, zafrknutu komediju za sve nas koja sreća ne preferira. Očekujem da će oni koji će trubiti skepsom na spomen plesa, muzike ili bilo koje kombinacije oboje, biti iznenađeni zaraznim humorom, duhom i mozgom koji ova serija posjeduje. Ovo je muzička komedija za ljude koji mrze muzičke komedije.

Radnja je smještena u izmišljenu srednju školu u saveznoj državi Ohio i prati patnje mladog profesora španjolskog Willa Schuestera koji preuzima luzerski glee klub s kojim želi novoj djeci prenijeti iskru sreće koju je on osjećao dok je i sam bio članom. Naravno, njegova draga žena Terri ne misli tako. Počevši od samog početka originalna petorka jest: Rachel, talentirana samosvjesna i naporna do bola; Mercedes, diva-in-training, Kurt dežurni homoseksualac koji ima određenih visokotonskih problema, Artie, geek vezan uz kolica; Tina, goth punk slatkica koja ima problema s mucanjem i na kraju kao šesti član prijevarom bude dovučen Finn, zvijezda ekipe američkog nogometa.

glee cast


Naravno, New Directions (kako se zove novoosnovani glee klub) je u sjeni Cherrios, cheerleadersica koje vodi nacistički nastrojena profa Sue kojoj se uopće ne sviđa bilo kakva naznaka konkurencije. Ni ostali profesori nisu tako obični, te tako imamo Emmu koja je opsjednuta sa čistoćom, Kena koji je zaljubljen u Emmu, a istovremeno neuredan profesor tjelesnog i ravnatelja Figginsa koji je preslika Apua iz Simpsona.

Pomislili bi ste da bi raznoraznim miksom mnogih žanrova (mjuzikl, drama, komedija) nastao nejestivi gulaš koji rezultira nedorečenošću, no nije. Doduše, riskantni poslovni potez da se pilot epizoda prikaže prije ljeta dok je emitiranje serije planirano za jesen, možda se pokaže pogrešnim, a možda digne famu dovoljno visoko kakva je svojevremeno bila na početku Heroesa. Radnja prihvaća požudu za slavom kakvu ima Američki Idol (poslje čije ovogodišnjeg finala je namjerno prikazan pilot) no istovremeno joj okreće leđa i tako stvara parodiju koja na samom kraju epizode izvodi sladunjavu “Don’t Stop Believin’” bez traga kiča. Muzički brojevi ne dolaze nelogično a izvedbe su im toliko dobre da će te možda i zavoljeti ovu izvedbu "Rehab" iako vam možda Amy Winehouse ide na jetra.

No, da sad ne bi bilo sve na tome da sam ja reko-kazao, evo vam produljeni trailer koji donosi neke od najboljih trenutaka



Likovi mi nisu još prirasli srcu, no mislim da hoće s vremenom. Nisam još u potpunosti zaljubljen u "Glee" ali mislim da budem. Ociena: 9/10

Pozdravno, Ribac

Post je objavljen 01.06.2009. u 21:40 sati.