Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dodatne američke snage dolaze u Afganistan do sredine srpnja

Većina od 17.000 dodatnih američkih vojnika, koji se šalju u Afganistan kako bi porazili rastuću pobunu talibana na jugu i zapadnu zemlje, trebala bi biti na terenu do sredine srpnja, priopćila je u nedjelju američka vojska.

Još 4.000 vojnika bit će razmješteno u Afganistanu do kolovoza, a njihova je zadaća obučavanje američkih snaga sigurnosti.

Washington je obećao poslati 21.000 dodatnih vojnika u Afganistan kako bi pojačao sigurnost prije predsjedničkih izbora predviđenih za 20. kolovoza te kako bi pružio potporu snagama NATO-a koje se bore protiv talibanskih pobunjenika.

"Deset tisuća marinaca sada počinje stizati i nastavit će dolaziti idući mjesec i pol, a bit će razmješteni u pokrajinama Helmand i Farah", rekao je glasnogovornik američke vojske Greg Julian. Oko 7.000 vojnika bit će razmješteno u južnoj pokrajini Kandaharu, dodao je.

Te su pokrajine među područjima u kojima se vode najžešće borbe s pobunjenicima koji su ojačali posljednjih godina unatoč nazočnosti sve većeg broja stranih vojnika.

Post je objavljen 01.06.2009. u 13:00 sati.