Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xiola

Marketing

Sunce u potpalublju sjevera

Kada ljeto prispije u sjeverne krajeve to je događaj koji se pamti. Ni predskazanje svetaca, raznoraznih djevica i bogorodština nije ravno ukazanju sunca. To se poludi. To se raspameti. To se izšempija. Kao mornari u potpalublju.Masovno se napuste statična staništa pod krovom u trampu za gušteriziranje na bilo kojoj plohi (bilo asfaltnoj, bilo travnatoj). Poneki čak sjednu za vanjske postavljene stolove. Ti su već sofiticiraniji koji žive chichi trendy europski život.

Raspamećivanje se razaznaje po tome da sjevernjaci odmah otkriju ne pedalj nego kvadratni kilometar gole kože u svakom obliku i pojavi. I u svakom sokaku. Staro, mlado, visoko, nisko, vitko i popunjeno, sa dlakana i bez. Bez iole srama. Na tanane. Posljedica takve ne-diskiriminacije je to da se strašno zabavljam gledajući sjevernjačku bjelokožu kako cvari na plus dvajstri. Kakvi kopertoni, kakvi bakrači za njih – parola (uz još par potparola) je skini se jer sutra se već nećeš moći (oda muhastom sjevernjačkom vremenu). Pa se onda vide raznorazne sunčane vragolarije: naramenice od grudnjaka; tamo na vratu gdje prestaje majica, a počinje vrat; nosevi; dlakava leđa (rubrika jeste li znali - ne-mali broj muškaraca na sjeveru ima dlake na leđima??). Tamo gdje zaspe na suncu skoro se više ne probude. Ili se probude pa imaju razni spektar crveno-bijelih tjelesnih dezena.

To bi čak i bilo smiješno da se ova ovdje balkanske krvi nije nasanjkala na tipično sjevernjačku foru: šta meni treba koperton?? Ja ne gorim, ja crnim. I kao: šta će-meni šoferu kuća-to na plus 23, zaboravljajući na činjenicu da je 23 na ovoj sjevernoj duljinij ravno 33 u području balkanskih struja. Jedno popodne šepirenja na suncu dovelo je do vrlo modernog dezena kojeg nose samo sunčeve žene: V-izreza, to jest, obruba, bijelo-crvenog na grudnom košu i u području leđa. Ljeto!

U zadnjih par tjedana pohodim tečajeve pisanja za potrebe muzeja (kada će se usuditi mene i ostale da puste sa lanca pa da im zapiskaramo raznorazne tekstualne panoe). I tako na jednom takvom sešnu žena kaže: opišite nešto u manje od 50 rijeci sa samo jednim pridjevom. Evo mog priloga:

The fridge positions itself on four legs. It hums when you switch it on. Powered by electricity it sits in a corner humming to itself, singing a quiet melody which only a fridge afficcionado will understand.

(to je ono, u manje od 50 riječi i sa samo jednim pridjevom)

I rodi se novi pisac.

Post je objavljen 31.05.2009. u 20:30 sati.