Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Međunarodna konferencija o europskoj perspektivi Srbije

Europska perspektiva zapadnog Balkana, pitanja ekonomskih integracija te iskustva zemalja u regiji na putu k EU-u bile su teme jednodnevne međunarodne konferencije "Vizija europske Srbije", održane u petak u beogradskom centru "Sava" u organizaciji Europskog pokreta u Srbiji.

Na skupu su, osim najviših srbijanskih dužnosnika, sudjelovali i dužnosnici zemalja u regiji, predstavnici nevladinih udruga te stručnjaci u području gospoadrstva, politike i sigurnosti. Kao hrvatski predstavnik na skupu je sudjelovao i državni tajnik u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović

Otvorivši konferenciju, predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković istaknuo je da je punopravno članstvo Srbije u EU u najvećem interesu svih njezinih građana, ali da je to i u interesu EU-a. Kao cilj svoje vlade Cvetković je naveo stvaranje demokratske i gospodarski napredne europske Srbije koja će, kako je rekao, istodobno biti i jamac regionalne stabilnosti.

Voditelj Delegacije Europske komisije u Beogradu Josep Lloveras izrazio je nadu da će Europska unija uskoro ukinuti vize za putovanje srbijanskih građana u EU, a srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić istaknuo je kako očekuje da će o uvrštenju Srbije na "bijelu schengensku listu" biti odlučeno do kraja 2009., a odluka provedena sljedeće godine.

Dačić je posebice istaknuo važnu ulogu nevladinih udruga u stvaranju svojevrsna pritiska na srbijansku vladu kako bi pitanje približavanja EU neprestano bilo u vrhu političkih prioriteta vlasti.

Američki veleposlanik u Srbiji Cameron Munter istaknuo je da je SAD prijatelj Srbije te da će ju SAD poduprijeti kao europsku državu i u približavanju europskim integracijama.

Govoreći o iskustvima Hrvatske na putu u europske integracije i priključenje NATO-u, državni tajnik hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović istaknuo je važnost euroatlantskih integracija kao dokazana puta prema izgradnji održive sigurnosti, stabilnosti i napretka u regiji, ali i sredstva ostvarivanja, kako je rekao, još nedovršene ideje o slobodnoj i cjelovitoj Europi.

Božinović je naglasio da je hrvatskim članstvom u NATO-u regija dobila svojega iskrenog zagovornika te da to isto zemlje u regiji mogu očekivati i u kontekstu europskih integracija kad Hrvatska postane punopravnom članicom Europske unije. Osvrnuo se i na iskustva u kampanji informiranja hrvatskih građana o NATO-u, spomenuvši političke, sigurnosne i gospodarske prednosti članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

Na konferenciji je bilo riječi i o bilateralnim sporovima i njihovu utjecaju na proširenje EU-a, pri čemu je prevladalo stajalište da takve sporove treba zadržati na bilateralnoj razini, s obzirom na strateški interes EU-a o proširenju na zemlje jugoistočne Europe.

Post je objavljen 31.05.2009. u 17:06 sati.