Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anksioznost123

Marketing

Strahovi povezani s razvojem u pubertetu mogu dovesti do paničnog poremećaja

Što adolescent drastičnije reagira na fizičke promjene u pubertetu, to je veći rizik da tijekom sazrijevanja razvije panični poremećaj, otkriva nova američka studija.

Istraživači na Univerzitetu u Arkansasu i Univerzitetu u Vermontu, promatrali su 123 adolescenta koji su bili podvrgnuti pažljivo kontroliranom testu disanja u laboratoriju. Adolescenti koji su bili u kasnijem pubertetu i koji su dobili visoku ocjenu po pitanju tjeskobne osjetljivosti, više su se i bojali tjelesnih senzacija koje su inicirane trominutnim testom disanja, otkrili su istraživači.

Adolescenti koji s tjeskobom odgovaraju na tjelesne senzacije mogu “smatrati tjelesne promjene koje se dešavaju tijekom puberteta osobno ugrožavajućim” i “naučiti strahovati od tjelesnih senzacija, te tako stvoriti predispoziciju za razvoj paničnog poremećaja”, istakli su istraživači.

Oni su dodali da postoji veća opasnost da će adolescenti proći kroz ovaj proces strahovanja od tjelesnih senzacija, ako se tjelesne promjene vezane za pubertet dogode neočekivano.

Rezultati studije objavljeni su u Žurnalu abnormalne dječje psihologije (Journal of Abnormal Child Psychology).

HealthDay (www.healthday.com)

Post je objavljen 29.05.2009. u 13:52 sati.