Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Rezultati izbora Zagreb - gradske četvrti

Prekosutra je u Zagrebu drugi krug izbora za gradonačelnika - Izađite i dajte glas Josipu Kregaru!

Osim za gradsku skupštinu, Zagrepčani su prije 12 dana imali i izbore za vijeća gradskih četvrti. U 17 vijeća ima ukupno 283 vijećnika. Vijeća spadaju pod mjesnu upravu (ono što su drugdje mjesni odbori) pa imaju mala ovlaštenja, iako neke četvrti imaju više stanovnika nego Pula ili Velika Gorica.

Zanimljivo je pogledati kako su raspodjeljeni mandati po listama. Svega sedam koalicijskih lista, te razne nezavisne, osvojile su barem po jedan mandat.


SPD/HSU 131
HDZ/HSS/HSLS 74
HNS/SHUS 21
Zelena lista 14
HSP 9
AM/SU 3 (Akcija mladih i Stranka umirovljenika)
DSŽ/Ljevica 1 (Demokratska stranka žena i Ljevica Hrvatske)
Nezavisni 30

Od nezavisnih, 15 je izaban s lista inicijative Josipa Kregara i Velimira Sriće.

Na čelu su dakle SDP i HDZ, s otprilike jednakim odnosom kao na izborima za Gradsku skupštinu - SDP nešto manje od pola svih mandata, HDZ malo više od četvrtine. HNS je treći, ali sa znatno većim zaostatkom. Zelena lista dobila je pak oko triput više glasova za vijeća četvrti, nego za gradsku skupštinu (gdje je imala 2,8%), što joj je donijelo četvrto mjesto. Hrvatska stranka prava doživjela je kataklizmu u odnosu na rezultate prije četiri godine, kao i za gradsku skupštinu. Nezavisni su uzeli svoj dio (manje nego u gradskoj skupštini); smetalo im je to što ovoga puta nositelj liste nije mogao biti netko tko uopće nije na listi: sigurno bi liste, kojima su nositelji Kregar ili Srića, prošle bolje. Pojedine mandate osvojile su (prvi put) Akcija mladih, Stranka umirovljenika i Demokratska stranka žena, znatno slabije uspješni na gradskim izborima.

Veći dio birača očito je bio vjeran svom stranačkom izboru, pa su na oba nivoa glasovali za jednu od dvije vladajuće koalicije. Znatan je broj međutim na izborima nižega nivoa poklonio povjerenje Zelenoj listi.i drugim manjim strankama (ali, zanimljivo, ne i nezavisnim listama). Zelenoj listi tek ostaje zadatak da se dokaže kao sposobna i za sudjelovanje u višim nivoima vlasti.


Post je objavljen 29.05.2009. u 12:11 sati.