Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Susret novaka citave salezijanske Europe

Image and video hosting by TinyPic


U ovom javljanju ćemo vam prenijeti neke trenutke i događaje koje smo živjeli u tzv. »uzvratnom susretu« sa novacima iz Genzana.
Nakon vremena provedenog u gostima u Rimu, naši tadašnji »domaćini« su došli k nama na salezijanske izvore. Ovaj susret je bio poseban po tome što su sudjelovali i drugi europski novicijati. Osim novaka iz Genzana obilježavanje 150. obljetnice salezijanske kongregacije svojom prisutnošću su uveličali i novaci iz Francuske, Slovačke,Češke i Poljske, samo druga dva novicijata iz Poljske nisu bila u mogućnosti doći na prvi susret europskih novicijata.
Prve dane smo proveli sa novacima iz Genzana,a poslije su nam se pridružili ostali. Bili smo u Colle don Boscu gdje je naš svetac rođen,gdje se igrao,gdje je radio i osluškivao glas Božji.
Ovo mirno mjesto je bogato sjećanjima i porukama. Nakon toga put nas je odveo u Capriglio-rodno mjesto mame Margherite. Osim rodnog mjesta mame Margherite bili smo i u rodnom mjestu Domenika Savija.
Mnoge značajne stvari smo vidjeli u u Chieriju u kojem je don Bosco proveo 10 godina tijekom svog školovanja.Tu je stavljen u realan svijet u kojem je kroz konkretno doživljena pitanja tražio rješenja.Tu se našao u bezgraničnom sebedarju koje je bilo mjerilo ljubavi prema Bogu i prema čovjeku. Posebno važan je bio posjet Valdoccu i »salezijanskom Torinu«. U Torinu smo posjetili kapelu gdje je don Bosko bio zaređen za svećenika,zatim crkvu sv. Franje Asiškog
gdje se dogodio povjesni susret između don Boska i prvog dječaka njegovog oratorija,Bartollomeja Garellija.
U Valsalicu(Torino) je don Boskovo tjelo je počivalo do 1929. Don Boskova tomba je odmah nakon njegove smrti postala meta brojnih hodočasnika. ZA SLIKE-KLIK-

U Valdoccu(»svetoj salezijanskoj zemlji«) smo proveli više dana i noći. Kažemo noći,jer smo prisustvovali blagdanu Marije Pomoćnice,čije su se mise služile i tjekom noći uoči blagdana. Bazilika Marije Pomoćnice je srce Valdocca i salezijanske obitelji. To je Crkva Majka iz koje su krenuli prvi misionari i iz koje još danas kreću svake godine. Don Bosko ju je želio kao centar koji će zračititi pobožnošću prema Mariji. Stoga bez sumnje možemo reći da je prisustvovanje tom blagdanu i misnim slavljima bilo najpoučnije i najljepše iskustvo,tim više što smo i mi novaci mogli pomoći salezijancima u određenim poslovima. Bili smo im produžene ruke i pomogli smo ima da sve protekne u najboljem redu kako bi vjerni puk koji je prisustvovao slavljima mogao uistinu osjetiti ljepotu i važnost marijanske pobožnosti i u miru se preporučiti našoj nebeskoj zagovornici.
Sve je zaključeno veličanstvenom procesijom,na kojoj smo mi novaci imali čast pjevati.
Tako smo imali priliku slikati srcem pouzdanje u Boga.


ZA SLIKE-KLIK-




Post je objavljen 28.05.2009. u 21:26 sati.