Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/homoludens

Marketing

Indigo djeca: Ukoričenje fenomena (3)



Indigo djeca u literaturi
Koliko se o takvoj djeci sve ozbiljnije razmišlja, neovisno o tome je li riječ samo o nekom od psiholoških poremećaja koje treba medicinski tretirati ili alternativnom pravcu koji se razvio kao posljedica suvremena načina života, govori i podatak da je i u Hrvatskoj sve više dostupno literature na tu temu i da je čak i osnovana udruga, Indigo kristalni most, koja traži pristupe za razumijevanje svijeta indigo i kristalne djece (poznate i pod nazivom Djeca svjetlosti). Primjera radi, knjga s područja psihologije, The Chrystal Children, Doreen Virtue, američke doktorice psihologije s iskustvom u vođenju raznih ustanova za mentalno zdravlje i autorice više od dvadeset knjiga o anđelima, čakrama i indigo i kristalnoj djeci, govori o generaciji djece u dobi od sedam do dvadeset i pet godina koja uspostavljaju ravnotežu odnosno integritet odbacujući ono što destabilizira i dezintegrira. Podijeljena na dvije skupine, indigo (djeca ratnička duha) i kristalnu (djeca blaga duha), obje imaju istu zadaću s razlikom što prvi imaju pionirsku ulogu krčenja putova. Indigo djecu se prema tom modelu može svrstati u pokretače i rušitelje, one koji ruše postojeće da bi se omogućilo novo (anarhistički, antiglobalistički pokreti), dok kristalna djeca iskorištavaju te promjene kako bi društvu omogućila prijelaz u novo i stabilnije razdoblje.
Dakako, ovo je tek jedna od knjiga koja se bavi indigo i kristalnom djecom i nimalo ne odudara od opće oblikovana stava da se radi o emotivno osjetljivoj djeci s posebnom misijom. Ono s čime bismo mogli polemizirati jest radi li se uistinu o novoj generaciji djece ili je ona nova po tome što je tek sada prepoznata, te odnosi li se ta posebna misija na Zemlju kao planet ili konglomerat različitih društava i kultura? Osim što se puno raspravlja o tom fenomenu, često se ukazuje na nova svjedočanstva djece s različitih krajeva svijeta, iznose se njihova proricanja o sudbini planeta koja se onda uspoređuju s onima u pretkolumbovskih civilizacija pa sve do Nostradamusa, ide se tako daleko da se spominje i nadmoćnost njihova organizma nad smrtonosnim bolestima poput AIDS-a (neka su istraživanja na kalifornijskom sveučilištu UCLA pokazala njihovu različitu DNK strukturu koja stvara imunitet spram takvih bolesti, a prvi put je to uočeno kod kineske djece), kao i sposobnosti da u drugih tek pogledom izvrše dijagnostiku njihova zdravstvena stanja. Ipak, svima je njima zajednička snažna individualnost, neprilagodljivost društvu, asocijalni su, ali imaju snažan osjećaj svijesti, suosjećajni su, empatični i imaju telepatske sposobnosti, razgovaraju s prirodom, anđelima i nevidljivim prijateljima, a istodobno teško ostvaruju komunikaciju s vršnjacima, dosađuju se jer smatraju da ne pripadaju ovome svijetu i da nisu do kraja reinkarnirani, a posebno ih zanima znanstvena fantastika i parapsihologija. No jesu li to sve samo posljedice moderna načina života koji desocijalizira i kreira određene interese bez da pojedinac sam o tome previše razmišlja odnosno je li na djelu samo nov način prilagodbe koji još nismo imenovali?

Prethodno:
Uvod u ne tako novi fenomen (1)
Indigo djeca: Generacije i svjedočanstva (2)


Korišteni izvori:
http://www.ikm.hr/ikm/ (Indigo kristalni most, Udruga za poboljšanje kvalitete življenja i kreativni razvoj djece i odraslih)
http://www.uhm.hr (Udruga hrvatske mladeži)
http://www.grombol.com (Grombol magazin)
http://www.mojdoktor.hr/
http://www.angeltherapy.com/ (službena stranica Doreen Virtue, am. psihologinje)
http://www.reiki-hara.hr/joomla/index.php (Hrvatska asocijacija reikista)
http://www.indigo-svijet.hr/ (udruga Indigo svijet)
http://www.idem.hr/ (Idem, udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama)
http://www.spiritindigo.com/indigo%20lake.jpg (slika iz uvoda)

Post je objavljen 27.05.2009. u 10:49 sati.