Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Prometnoznakovna ZG-arheologija (1)

Ne bih htio da ispadne da se ovaj blog bavi samo ZG-prošlošću (od rimskog doba pa do današnjih dana), jer mi je želja i interes da čačkam i po zagrebabečkoj sadašnjosti, pa i budućnosti (koliko to već mogu) ... no, ne mogu odoljeti da ne podijelim sa vama sve te tragove zagrebačke prošlosti koji malo-pomalo nestaju. Pri tome uglavnom nisam nešto posebno nostalgičan, jasno mi je da će kad-tad nestati svi ti kućerci, stari znakovi i natpisi i nije mi ideal vidjeti Zagreb kao živi muzej ... ali, šteta je da sve to nestane, a da se makar ne zabilježi. A možda ne bi bila loša ideja negdje (recimo na Trešnjevci ili Trnju) otkupiti 2-3 stare obiteljske kućice sa vrtom pa u njima napraviti muzej pregradja (kao ekspozitura Muzeja grada Zagreba)?

Uglavnom, danas vam serviram par fotki starih i/ili neoubičajenih prometnih znakova koji još stoje po gradu - znam da toga ima još, pa mi javite kad vidite negdje štogod.

Za početak, evo jednog starog znaka za benzinsku stanicu (dizajn iz 70-tih) koji je preživio sve do danas samo zato što se nalazi u maloj pokrajnjoj uličici (Zvečajska na Trešnjevci, dio koji gledana Selsku) iz koje, BTW, nije moguće na legalni način doći do te označene benzinske pumpe (INA na Selskoj između Tratinske i Baštijanove).


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Odmah pored njega (20 metara dalje) se nalazi i ovaj očito improvizirani znak za zabranu parkiranja ... najsmješniji mi je potpuni nesrazmjer veličine samog znaka i štange koja ga nosi wink


Snimio: Vanja

Evo još jednog sličnog trešnjevačkog "arheološkog" nalaza, po dizajnu se vidi da i on potiče na famozne 70-te (pogledajte tu ćoškastu siluetu pješaka!), a preživio je zato što ne stoji na javnoj prometnoj površini već na parkiralištu ispred prostora "Rade Končara" (odnono sada firmi "Magma" i "Gisdata" između ostalih) u Baštijanovoj.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Evo jednog možda ne tako starog, ali zato ne baš običnog znaka koji upozorava na parking za bicikle i motocikle, a koji već 20-tak godina stoji ispred firme "Ericsson Nikola Tesla" na uglu Zorkovačke ulice.


Snimio: Vanja

I za kraj, ne mogu odoljeti a da vam ne pokažem nečiju zabavnu "intervenciju" koja se može vidjeti na znaku u ulici Srednjaci, nešto prije škole:


Snimio: Vanja

... slična je bila fora sa ovom dvojicom veseljaka sa kontejnera za papir, dušu su dali za kreiranje mini-stripa na kontejneru ... na žalost, nemam niti jednoga fotkanog ... ako i to negdje vidite, javite mi!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Post je objavljen 27.05.2009. u 09:05 sati.