Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magnifikat2

Marketing

Čisto hodanje

Jeste čuli za pojam – čisto hodanje?
Misli se na hodanje mladića i djevojke prije braka u kojem se pri tom nastoje što bolje upoznati prvenstveno kroz RAZGOVORE, kako bi vidjeli jesu li jedno za drugo. Čisto hodanje isključuje tjelesne izljeve nježnosti.
Image and video hosting by TinyPic

Fra Vatroslav Frkin je sinoć u crkvi sv. Filipa govorio o kršćanskim obiteljima te o tri bitna uvjeta za sretnu obitelj. Tri uvjeta u životu supružnika koja spašavaju brak u ovo vrijeme kad je mnogo rastava (svako četvrta obitelj se raspada) i zbog čega najviše trpe djeca:
- Dugi nježni razgovori
- zajednička molitva
- Tjelesno darivanje supružnika


Otprilike ću nekako sažeti jučerašnji govor:

Zašto se obitelji raspadaju? Jer temelji nisu dobri. I kuća će se raspasti ako temelji nisu dobri. Temelji drže građevinu.
Vi ne mislite na to da ova crkva u kojoj smo sada ima temelje. Vidite ovo gore. Temelji su unutra, grubi, puni betona, željeza... ali snažni jer imaju moć nositi ovu crkvu. Tako je i s brakom. Trebaju mu dobri temelji da se ne raspadne.
Temelj dobrog, solidnog braka je u čistom hodanju. U hodanju u kojem postoji RAZGOVOR. Ako je tjelesnost na prvom mjestu zaboravi na razgovor. Nema više razgovora i nema više molitve. Kako on to zna? Kako ne bi znao. Stariji je svećenik koji se toliko puta susreo s bračnim problemima i vidi razloge raspadanja obitelji iz njihova bolnog iskustva. Zna za njihove boli i suze i najviše mu je žao što zbog toga na posljetku trpe – djeca.

Tko će danas naći djevojku ili mladića koji bi hodali – čisto do braka?
Reći će netko da si poludio/poludila!

A ipak iskustva govore da ima i takvih.
Malo ih je, možda, al ih ima.
Image and video hosting by TinyPic
Kako smo čuli iz jednog od tih primjera bila jedna odlučna djevojka koja nije dopuštala nikakve tjelesne nježnosti svom momku i on se morao složiti, iz ljubavi prema njoj.
Nakon mjesec dana zaručili se u Međugorju.Image and video hosting by TinyPic
Mjesec dana hodanja??? I ti su poludili??!!! – pomislilo bi se lako.
Ali zar nije činjenica da se netko može više upoznati kroz mjesec dana ako RAZGOVARAJU nego kroz pet godina hodanja ako NE RAZGOVARAJU nego u njihovim viđanjima prevlada požuda tijela?

Je li fra Vatroslav konzervativan ako se zalaže da mladić i djevojka postanu DOBRI PRIJATELJI, jer i u braku to trebaju biti?
Pomažu li im u tomu poljupci, zagrljaji ili čak odnosi prije braka? Iskustvo mnogih kaže – NE. Nije to fra Vatroslav izmislio, dakle. Očito je.

A ono što ćete se svi složit jest da se NE VALJA IGRAT S VATROM. I poljubac je vatra. Pa vi sad procijenite sami je li to odraz ljubavi ili čisto – strasti, da ti se pamet pomuti i ne misliš tko je u stvari ta osoba koju tjelesno ljubiš… Voliš li dušu te osobe? Želiš li vječno dobro te osobe? Želiš li ti tu osobu usrećiti zauvijek ili samo iskoristiti za trenutne užitke?
Prava ljubav zna čekati! – tako se zove i moderni pokret u Americi, ako se ne varam (True love waits!) A promovira djevičanstvo prije braka…
E mladi nekad imaju poriv učiniti neki iskorak da budu drugačiji od drugih. Pa eto – dok je većini postalo normalno imati čak i puno veza sa spolnim odnosima možda postane nova moda – djevičanstvo do braka!
Image and video hosting by TinyPic
I na kraju da citiram don JosipaČorića:
''Ne činite ono što ne biste savjetovali svojoj djeci da čine!''

Post je objavljen 27.05.2009. u 00:12 sati.