,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

"Sveti Nikola"

Vjerojatno dosta vas koji čita ovaj forum uzima onaj besplatni mjesečni pregled događanja u gradu Zagrebu ... a tamo, na četvrtoj i petoj stranici, se u svakom izdanju nalazi pregled zanimljivih događanja koja su se dogodila u gradu Zagrebu tokom tog mjeseca kroz cijelu zagrebačku povijest. Ima tu koječega, od važnih povijesnih zbivanja pa do sitnih "štikleca", ali zajedničko im je da su svi zanimljivi - hvala Miroslavu Šašiću koji priprema te dvije stranice nadasve zanimljivih pogleda na zagrebačku povijest!

A za jučerašnji dan, 25.05., stoji da je pred 40 godina, 1969., košarkaški klub "Lokomotiva" (čiji je KK "Cibona" sljedbenik) osvojio po prvi puta trofej prvaka Jugoslavije pobijedivši tada vrlo jaku Olimpiju iz Ljubljane sa 78:77. I, među ostalim, kaže se da su dva istaknuta igrača Lokomotive bili Mirko Novosel i Nikola Plećaš.

O Mirku Novoselu se posljednjih godina baš ne govori suviše, no vjerojatno svi znaju njegovo ime, pa i oni nlađi ... no, tko se još sjeća Nikole Plećaša, "svetog Nikole" kako su mu tada svi skandirali, najboljeg igrača tadašnje "Lokomotive" i jednog od predvodnika tadašnje košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je tada započinjala svoje zlatno razdoblje?


Nikola Plećaš, izvor članak "Slobodne Dalmacije"

Meni osobno je košarka bila oduvijek jedan od najdražih sportova i tokom kasnih 70-tih i 80-tih sam bio redovan posjetilac utakmica ... Nikola tad više nije igrao, ali ga se sjećam sa TV-prijenosa (pogotovo njegovih bujnih brkova wink), bio je kapetan "Lokomotive" ... sjećam se i još nekih prezime tadašnjih igrača: Avberšek, Rajko Gospodnetić, Ercegović, Bočkaj (također kapetan neko vrijeme), Šute, Runje, Milivoj Omašić (krilo, uvijek sa žvakaćom gumom, poslije zaposlen na HTV), braća Rukavina, Kavedžija ...

I, da sad ne duljim i ne prepričavam članke drugih, koga zanima više o Nikoli neka pogleda slijedeće linkove:

- članak iz "Slobodne Dalmacije" (2000. godina)
- članak s web stranice "Adriatic basket" (gdje je Nikola bok uz bok druga dva velikana hrvatske košarke, Dražena Petrovića i Krešimira Ćosića) (2004. godina)
- razgovor sa Nikolom Plećašem za "Vjesnik" (1999. godina)

Post je objavljen 26.05.2009. u 09:37 sati.