Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bassguitar

Marketing

Glazbena oprema i komponente

Dakle, treba ti bass oprema. Sa toliko ponuđenih opcija, ulaziš u dućan gdje prodaju „veliki znalci“. Gdje početi? Koliko snage mi treba? Kako veliki zvučnici trebaju biti? Da li veće automatski znači i bolje? Probati ćemo ukratko objasniti neke potrebe i pravila kojih se treba držati pri odabiru opreme.

Komponente

Koje su osnovne komponente bass opreme. Osim bassa, postoji predpojačalo, pojačalo, i zvučnik. Naravno da možeš izabrati masu efekata sa strane da ti zvuk ne bude dosadan. Ipak, dobar osnovni zvuk treba ti biti primarna briga.

Zvuk (signal) iz tvog bassa putuje u predpojačalo, gdje se većina tvog tona oblikuje. Tu ćeš naći volume, EQ (ekvilajzer). Smatraj predpojačalo kao „mozak“ tvoje opreme. Zvuk nakon obrade u predpojačalu, dolazi u pojačalo. Tu se signal pojačava i biva glasniji. Što je veća i sa više watta pojačalo će biti glasnije. I na kraju, zvuk dolazi do zvučnika, gdje čuješ kako to sve zvuči. Obično, zvučnik je smješten u kutiji (box, cab). Često ćeš vidjeti opise kao što su 2x10?, što znači da su u boxu dva zvučnika od 10? promjera. Najčešće veličine boxa su 4x10?, 2x10?, 1x12?, 1x15?.

Najčešća instalacija opreme je „combo“ gdje su sve tri sekcije (predpojačalo, pojačalo i zvučnik) u jednoj kutiji. Combo varijante su najpogodnije i cjenovno najprihvatljivije za većinu bassista. Često srećemo pojam „glava“ (head), gdje je predpojačalo i pojačalo smješteno u jednoj kutiji, a zvučnici u drugoj posebno. Ozbiljnija investicija bila bi predpojačalo, pojačalo (slave), i box svaki komponenta posebno.

Koliko snage ?

Koliko watta je stvarno potrebno? Važno je shvatiti da za niske bass frekvencije treba puno više snage da bi se duboki tonovi mogli čuti u svirci cijelog benda. Zato mnogi bassisti idu sa pravilom "4x" pravilom, što znači da bi basist trebao imati minimum četiri puta snage koje ima njegov gitarista. Npr, ako gitarista koristi 60W pojačalo, basista bi trebao imati 240W, da bi se mogao normalno čuti i ne nadjačavati se s njim . ovo vrijedi ako gitarista navija pojačalo do maximuma. Zato, to je čista sigurnost ako vam gitarista „poludi“ s vremena na vrijeme.

Koji zvučnici?

Pogledajmo kako bass zvuči u ovisnosti o veličini zvučnika. Postoje tri osnovne veličine zvučnika 10", 15", I sve češće 12". Generalno pravilo je što manji zvučnik to će više šuta (punch), čistoće i definicije će ukupni zvuk imati. I obrnuto, veći zvučnik, više prirodne dubine će biti u zvuku. Zašto? Jer se manji zvučnici gibaju brže nego veći, tako i zvuk reagira brže, ali na štetu dubine. Isto tako, više zvučnika znači veću prirodnu dubinu zvuka. Ne samo da će više zvučnika zvučati glasnije, nego i percepcijski „šire“.

Jedan 10? zvučnik ima jak šut i čistoću, ali malo dubine, i zato se većinom spaja sa još jednim 10" u 2x10" box. Jedan 15" zvučnik daje velik , duboki, lagani zvuk, ali zvuči previše mekano da sa autoritetom probije kroz mix cijelog benda. Npr. u velikom bendu gdje postoji puno instrumenata 2x10 će zvučati puno bolje nego 1x15, koji će puniti prostor ali ga basista i neće čuti kako treba. I obrnuto u malom bendu kao što je trio ili kvartet, 15" zvučnik može lijepo popuniti praznine između instrumenata.

U novije vrijeme javlja se izvedba sa 12" zvučnicima koja je postala omiljena među mnogim basistima. Logično, 12" zvučnik ima karakteristike i 10" i 15" zvučnika. Takav zvučnik ima dobar punch koji je bolji od 15", i svakako jedan 12" zvučnik ima više dubine od 10" zvučnika, pa se često stavlja samo jedan u kutiju (1x12")


Post je objavljen 26.05.2009. u 09:27 sati.