Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bassguitar

Marketing

Ne-Ampowima ispod 100 wati

ako svirate u nekom acoustic bendu i imate iskusnog bubnjara koj zna svirat stvarno tiho, gitaristu koji svira akusticnu, i vokal s mini pojacalce zaobidite ovo. u protivnom (vas 99%) prvo ovo procitajte prije pitanja oko kupnje pojacala.


svi ampovi od 0-99W su praktici neupotrebljivi na probama kak bi reko "pocetnickih bendova" a za doma je i 5W pre glasno. postoji daleko jefitnija, kvalitetnija i ugodnija alternativa.a to je slijedece.
nemojte pobogu trošiti novce na pojacalo od 40W ili koliko vec W, nista vam nece pomoci, bit cete isfrustrirani time sto se ne cujete, time što cete ga gurat na max i spalit vjerojatno a onda jos 1000 problema.

1. prva stvar je bolje samo kupiti bass za pocetak ako vec nemate za bass i 100W amp (kasnije cemo o povoljnim pojacalima za tu cijenu)

slusalice2. sad ide pitanje kako doma vježbat bez pojacala, e pa ima rješenje i za TO!
trebaju vam prvo slušalice
najbolji izbor bi bio Philips SBCHP 250
slušalice ukopcate u izlaz iz zvucne kartice gdje su vam inace ukopcani zvucnici ili možete ako imate novije kuciste u utor za slusalice koj se obicno nalazi na prednjoj strani kucista. zelene je boje.



3. sada kupite JACK i to ovakav
jack

on ce vam od obicnog kabla za gitaru omoguciti da bass ukopcate u komp.
i sad s tim adapterom ukopcate kabl u mikrofonski ulaz na zvucnoj kartici (obicno je crvene boje). odete na volume ikonu (onaj zvucnik) i tamo odaberete onaj veci meni (mixer) , odite na advaced ili options i tamo kliknite na mic da vam ga pokaze. podignete taj ulaz na maximalno i dolje ispod njega vjerojatno ima options gdje kliknete na 20dB boost, sad malo iskorigirate da ne bude preglasno tako da smanjite po potrebi glasnocu mic out-a.

konacna cijena ovoga: oko 200kn
imate odlicne slusalice, imate odlican setup za vježbanje doma i ionako vecina ljudi tu cifru potrosi u 2 tjedna na gluposti (bonovi, kavice, izlasci...itd itd)


4. proguglajte AP tuner i naci cete odlican software štimer, ne zaboravite staviti da vam recording bude mic in. (ako vam nije jasno pitajte nekoga ko se kuzi u kompove i)



prednosti su vise nego velike.
a) nema ometanja ukucana i susjeda
b) može se svirati u bilo koje doba dana
c) zvuk je daleko bolji od bilo kakvog pojacala manje wataže (pa cak i vjerojatno vaseg prvog pravog jaceg ampa)
d) možete paralelno vježbati uz pjesme bez puno zezanja
e) možete se direktno snimati dok vježbate (pomocu cool edita, cubasea ili slicnih porgrama) te onda preslusati koje greške radite. vjerujte mi, puno toga ne cujete dok svirate. sokirat ce vas vasa prva snimka.


...prolazi vrijeme....


5. sada ste skupili dovoljno love (cca 1700kn) za amp i želite nešto s cim cete se cuti na probi, nesto ne pre teško i relativno kvalitetno.
po meni najbolje izbor je ashdown 5-15 100W combo.
15tica zvucnik, dosta neutralan sound (znaci ne kolorira toliko jako) i nadasve glasno pojacalo!

ne zavaravajte se da je 100W na jednom pojacalu identicno snazi od 100W na drugom pojacalu. nije, mnogo je tu faktora, zuvcnici, kuitja, pojacalo...
no tvrdim da je taj ashdown pravi pogodak za pocetnike.

cijena mu je u zagorskoj (musicshop.hr) oko 1700kn.
polovno cete naci jos povoljnije.


sveukupna cifra cca 2000kn
za tu cijenu ste potpuno opremljeni za sviranje u bendu i nastupe.
iako ashdown 5-15 nije predviđen za velike nastupe (pa cak i jedva manje klubove) zapamtite da ce ta vecim gigovima ici u razglas, te vam ashdown super dodđe kao monitor, lijepo ga okrenete prema sebi i bendu da vas oni cuju a publici ionako ide zvuk iz razglasa.



Post je objavljen 25.05.2009. u 21:01 sati.