Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bassguitar

Marketing

Bass Žice

Bas žice se u temelju dijele na tri osnovne vrste:

STAINLESS STEEL


NICKEL WOUND


BRONZE


Pošto se tu radi o električnom instrumentu problem oko izbora treba objasniti s više strana.
Počet ćemo od toga kako vaši pick-upovi reagiraju na pojedinu vrstu.

STAINLESS STEEL: Čelične žice bez ikakve presvlake (Nickel). Zbog izvrsnih magnetnih svojstava pick-up ih čuje u najširem spektru tona a one same proizvode najdublje i najviše harmonike.Što bi u prijevodu značilo: basa i visokih ko kenje ;D
Najmekše su u ovoj skupini, pa zbog toga imaju i najmanje druka.
Zbog svog širokog spektra imaju klavirski sound koji pogotovo super zvući kada svirate sami ali u bendu se najčešće jako utope i konkretno izlaze jedino kada ih opalite palcem.(ali to jako ovisi i o vrsti basa)Najviše ih koriste basisti s single coil magnetima(Fender jazz ,Warvick thumb.Lakland,Sadowsky itd.), a najmanje ih koriste basisti s double coil i P magnetima(Fender precision.Yamaha,Music man,Spector itd). Naporno zvuče kada ih svirate s trzalicom dok kod slap tehnike daju fascinantne rezultate(Marcus Miller). Kod svirke s prstima dominantna je baršunasta boja a prstima stvaraju najmanji otpor pa često basisti komentiraju da nisu idealne za brzu svirku a pogotovo svirku s puno ghost nota.
Zbog mekoće sviraju s večim titrajem i dužim trajanjem tona ali traže viši štelung jer zbog toga zuje na pragovima.
Najveća im je mana to što najbrže papaju pragove od svih ostalih vrsta žica.

NICKEL WOUND: Čelične žice s tankom presvlakom nikla. Zbog te dodatne presvlake sviraju u malo užem spektru harmonika pa ih tako i pick-apovi magnetno slabije čuju.Fokus sounda je uži ali zato i direktniji s konkretnom definicijom i drukom. Bas ne pliva po zidovima,gitara ne zvuči kao harfa ali ga zato osječate u trbuhu i u konbinaciji s bas bubnjem možete publici napraviti inventuru plombi.
Idealne žice za aktivnu elektroniku u konbinaciji s P/J,double coil i hambucking magnetima.(Yamaha,Music man,Tobias,Aries,Smith itd.)
Zbog dodatne strukture(nickl)tvrđe su i s kračim trajanjem tona ali su brže pod prstima.
Dobro funkcioniraju u svirci s trzalicom a glavna im je odlika power slap s killer ghost notama.(Flea,Victor Wooten,Louis Johnson itd)
Kod svirke s prstima osječate veči otpor(u odnosu na stainless steel)manju dinamiku, što vam omogučuje otvoreniju svirku(kao da imate malo kompresora)i naravno tight s bubnjarem.
Zbog same strukture na žalost krače traju,ubrzo dobiju plitak ton s limenim prizvukom i dumečim basovima pa zbog toga ćešče završe u loncu na iskuhavanju.

BRONZE: Žice namjenjene akustičnim basevima, mada i na el. Zbog same vrste materijala (mekšeg) zvuče najtoplije u skupini s vrlo dominantnim karakterom u srednjem spektru. Omogučavaju pumpanje basa i visokih do krajnjih granica jer srednje područje uvijek drži vodu. ;D
Žice koje mogu podržavati sve karakteristike gore navedenih ali su produkcijski najmanje korištene.
Največa im je mana oksidacija nakon koje brz

Post je objavljen 25.05.2009. u 20:34 sati.