Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dalmata

Marketing

ala falite me justa moja :))) .....

Dok mi ne sine ideja za koji šesniji post evo malo iz svakodnevnih životnih zbivanja :)))

Evo ga , jemate privilegiju prvi vidit ovi kip šte ce jednoga lipega dana osvanin negdi na Gripama,evo je taman friško doša iz Zagreba di se izlija ovako lipo u broncu.
Ovo je „Bogorodica sa djetetom „( isukrston) ...... rad akademskog kipara Roberta Jozića .

akademija


Faza izrade kipa u Akademiji

E sad zašto , kako, ko ,kad ,zbog cega baš taj motiv ?????? Najvjerojatnije su pitanja koja sebi postavljate.
A znate onu „falite me usta moja“ ..........evo cu se i ja malo falit .............sama spoznaja da na podrucju Gripa nema ni jednog sakralnog objekta malo me prije dosta godina zgolicala pa san onako kakav san inace ja kurijožast želija znat jel ikad bija koji takav objekt na ovom podrucju.Tako san sazna da je nekad davno ,dok je podrucje Gripa vecinom bilo dil terena na kojemu su splitski težaci obrađivali svoja polja,postojala jedna kapelica sa kipon Bogorodice.

kip



Pošto je kapelica netragom nestala a zna se di je bila malo san se zaintrigira i poceja cactkat nebi li sazna štakod više o tome. Izgradnjom zgrada i infrastrukture kapelica se uklonila ,normalno šta su strukture vlasti bivše nan države jedva docekale, .....pa je tako sama kapelica primištena u dvor crkve Gospe od Poišana a sam kip se nlazi u crkvi.........u stvari to nije bija kip vec reljefni prikaz Bogorodice sa ditetom u narucju........a crkva Poišan nije na podrucju Gripa vec Bacvica pa su tako Gripe ostale bez tog do tada jedinog sakralnog obilježja.

kip



Polako ali sigurno godinama san istraživa mogucnosti izrade 3D kipa i terena di bi se kip moga postavit,...... uz pribavljanje svih mogucih suglasnosti kako svjetovne tako i crkvene vlasti tribalo je osigurat i sredstva potrebna za financiranje izrade ovog kipa. Sad se nemojte smijat ali ta moja tvrdoglavost traje vec 10 godina ...a zašto ?

kip



U pocetku su se kosile price o kipu da je on u stvari kip svete Ane (Isusove babe) sa diteton ( Sveton Marijon) a ne kip sv.Marije sa Isuson......sve je to tribalo dobro dobro provjerit da se nebi nedaj bože zaletili i tako ucinili grešku .
I tako se napokon saznjem koga je onaj reljef predstavlja donila odluka da se zatraži od „Akademije likovnih umjetnosti „ u Splitu mini natjecaj među akademskin kiparima koji su tribali napravit idejno riješenje kipa u 3D a na osnovi matrice starog reljefnog kipa...........................u stvari želja je bila da kip bude šta slicniji onom reljefnom prikazu......stoga je tu i ova kruna Mariji na glavi jer se tako prije prikazivala.

kip



Tijekom godina oko sebe san skupija društvo osoba koje su podržaje ovu moju ideju i koje su svesrdno pomagale u realizaciji istog.......triba naglasit da su to moji dugogodišnji suradnici i stranacke kolege iz stranke koju svit puno punoooooooo voli u zadnje vrime (HDZ).....ala evo odma da se zafalin onima šta su me sad poslali u kurac : ))))))

Aj da skratin pricu ,kip je tod i bice uskoro izložen u prostorijama Kotara Gripe ,di ce ga građani moc vidit......... pošto mi na Gripama ne radimo ništa kontra interesa naših sugrađana tako ce mo i ovaj kip postavit na javnu površinu tek kad se naši susidi pozitivno izjasnu o njemu .......

I sad aj recite da se naznan falit aaaaaaaaaaaaaaaaaa......e a zato i jesan el presidente Kotara Gripe : )))))))




Post je objavljen 25.05.2009. u 12:45 sati.