Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antifona

Marketing



Image Hosted by ImageShack.us


MARIJA JE UZOR PONIZNOSTI


Poniznost je temelj i čuvar svih kreposti. Bez poniznosti ne može opstati ni jedna krepost u ljudskom srcu. Čim nestane poniznosti, odmah nestane i svih drugih kreposti.

Svojim ljudskim razumom ne možemo proniknuti dubinu božanskih poniznosti u tome što je postao čovjekom, štoviše slugom svim ljudima. Marija ga je nastojala svim svojim bićem slijediti u poniznosti.


Današnja su vremena, moglo bi se reći, izgubila smisao za vrjednoću skromnosti, poniznosti. Grubi je materijalizam tako naduo čovjeka da ga je zarazio teškom bolešću obijesti i oholosti. Postao je čovjek sličan onim obijesnim ljudima koji su gradili babilonsku kulu i htjeli doprijeti do neba.

Židovski je narod zamišljao majku budućeg Mesije kao ženu okrunjenu svakim kraljevskim sjajem, mogućnošću, bogatstvom i slavom. Skroz pogrešno mišljenje. Naprotiv, Bog je odabrao najnepoznatiju između njihova plemena, jer je živjela vrlo skromno u Nazaretu. Ipak samo Ona bila je dostajna između svih djevojaka židovskih postati majkom Spasiteljevom.


Sv. Augustin, razmatrajući o Marijinoj poniznosti, ovako je klicao: "O blažena poniznosti, koja je ljudima porodila Boga, otvorila nebo i oslobodila duše od pakla". Marija se dopala Bogu, kaže sv. Bernard, zbog svoga čistog srca, te zbog svoje poniznosti odabrana da začne Božjeg Sina. Na navještaj anđela Gabrijela odgovara: "Evo službenice Gospodnje". I to je Bogu tako omililo da se u njoj utjelovio kao čovjek.

Marija shvaćajući potrebu i veličinu poniznosti, opire se oholima i taštima, jer i sam Bog to čini. Marija je skromnošću otvorila svoje srce Božjoj milosti, postala otkupiteljevom Majkom. Time je pridigla ljudski rod do najviše veličine. Opravdano je da ju blagoslivljaju, hvale i ljube svi narodi na zemlji.


Ljudski um koji se uzda u svoje sile, time zapostavlja nadnaravnu pomoć bez koje je čovjek igračka svakovrsnih strasti čovječjeg srca, te upada u razne zablude. Prava poniznost ne nadimlje nego u svjetlosti vjere razumije ljudsku slaboću i neznanje i zato se podlaže Božjoj volji. Ponizne Bog uzdiže. Kako blagotvorno na nas djeluju Gospine riječi: "Evo službenice Gospodnje". Svi mi trebamo u sebi njegovati skromnost, ovisnost o Bogu, od koga smo primili sve naravne i nadnaravne darove. Možemo se podičiti velikim uzorima u poniznosti kao što su sv. Franjo Asiški, sv. Dominik, Filip Neri i drugi.




Post je objavljen 23.05.2009. u 11:21 sati.