Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Prošlost i budućnost ekologije

31. dan blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na portalu Alertonline počeo sam objavljivati tjednu kolumnu "Prošlost i budućnost ekologije", koja će ići redovno srijedom. Danas je objavljen uvodni, programatski tekst. Želim vas potaknuti da ga pročitate i da posjetite navedeni portal, pa prenosim ovdje samo nekoliko rečenica.

Živimo na razmeđi dvaju doba; na entropijskoj prekretnici, kako piše Jeremy Rifkin u knjizi Entropija - novi pogled na svijet, 1980. Čovječanstvo se suočava s Granicama rasta (kako glasi naslov prvoga izvještaja Rimskoga kluba, 1972. godine), suočava se s pitanjem: Idemo li u katastrofu ili u Treću revoluciju? (što je podnaslov knjige Rudija Supeka Ova jedina Zemlja, 1973).

Danas, sazrijevaju nove generacije, manje opterećene nedavnom prošlošću (koje su, recimo, sposobne organizirati tako dramatičnu i dalekosežnu društvenu akciju kao što je zaposjedanje fakulteta tijekom sada već mjesec dana, u borbi za socijalnu pravdu), pa bi im, možda, uz globalna razmatranja o duhovnom i aktivističkom nasljeđu koje preuzimaju i fragmenti moji osobnih iskustava i promišljanja mogli biti zanimljivi.

Treba nam sada sagledavanje: odakle smo krenuli, kojim smo se putem kretali, gdje stojimo, kamo idemo. Neka historija opet pokuša biti učiteljica života: kritički pogled u prošlost koji omogućava sagledavanje sadašnjosti i djelovanje za budućnost. Koja je to "vijest" koju nam po-vijest ekologije prenosi iz prošlosti, kroz sadašnjost, za budućnost?


Slijedeći tjedan pisat ću o bioraznolikosti.

Post je objavljen 20.05.2009. u 16:12 sati.