Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Trening na osjećaj

U zadnje vrijeme sam dosta trenirao "na osjećaj". Nisam tako planirao, nego su se okolnosti poklopile. Prvo mi je "otišao" pulsmetar. Jedno vrijeme je prestao očitavati puls, a onda se displey zamaglio, pa sam ostao i bez štoperice. Pulsmetar mi nije previše nedostajao, ali štoperica je. Jedno vrijeme sam koristio ručni sat sa analognom (i nepreglednom) štopericom, da barem mogu otprilike odrediti vrijeme kad već nisam uspio naučiti određivati vrijeme po kretanju Sunca. Ubrzo je i taj sat prestao raditi. U međuvremenu su poslušnost otkazali i brzinomjeri (i na specki i na MTB-u).
Trening bez pomagala tipa štoperica ili pulsmetar ima i prednosti i mana. Prednost je što se koncentracija prebaci na bitne stvari u treningu. Za vrijeme takvih treninga kroz glavu bi mi se vrtila pitanja kao što su:
Kakva mi je frekvencija koraka?
Je li ovo tempo kojeg bi mogao držati na 5km/10km/polumaratonu?
Na koji dio stopala se dočekujem?
8:34 / 2,106 = ?
Kakvo mi je disanje?
Hoću li stići one rolerice do idućeg zavoja?sretan
...
Jedno vrijeme sam mislio kupiti samo štopericu, bez pulsmetra. Na kraju sam ipak shvatio da je povremeno ipak dobro imati pulsmetar. Ne koristi mi toliko za vrijeme samog treninga koliko za neke naknadne analize ili usporedbe odnosa tempo/puls sada sa onim od prije par godina (dobra stvar za motivaciju).
Na kraju sam kupio Polar RS300X sa G1 GPS senzorom. Za dosta malo novca nudi sve funkcije koje mi trebaju, a uzeo sam i GPS senzor da ne moram mjeriti udaljenosti u Google Earthu kad trčim po nekom novom terenu. Kad sam krenuo na prvi trening s novom igračkom po glavi su mi se vrtila neka druga pitanja:
Ima li satelita iznad Zagreba?
Ako ima, zašto ih ne nađe?
Evo ga, 4:20 min/km.
3:50 ?!
Kako sad 4:50?
...
Pulsmetar je jako dobar, ali ovaj GPS senzor je bacanje para. Dosta je neprecizan i malo nezgrapan. Bolji modeli imaju G3 senzor, možda taj malo bolje radi. Mana je i što se sad za prebacivanje treninga na kompjuter treba kupiti poseban dodatak. Ja ga ne namjeravam kupovati jer i ovako dobijem više podataka nego što mi treba. Sa tim dodatkom bi mogao još samo grafički vidjeti kretanje pulsa, a i bez toga ću preživjeti.


Post je objavljen 20.05.2009. u 15:02 sati.