Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Zaljevski zvuk & Prženje etera donosi karte za Barufe i metal, stoner, doom magic

U Zaljevskom zvuku opet djelimo karte za Opatijske Barufe. Zato od 20 sati zovite 212 – 043, jer je festival ovaj vikend i vjerojatno vam je zadnja prilika da osvojite besplatne karte. Također u goste nam opet dolazi Diskurz. Povod je jučerašnji izlazak njihova debi albuma za Dallas "U protivnom" te njihova svirka na ovogodišnjim Barufama.
A možda nam dođu i organizatori lovranske Punk Parade, pa ćemo malo o tome kako je bilo isve.
Plus, niz iznenađenja.
A evo kako su prošle godine na barufama svirali Viva Glorio





A od 21 u Prženju Etera recenzija:

Candlemass – Death Magic Doom

Eto, švedski doom heavy bend su pred cca mjesec dana izdali novi album. Bio je jako pompozno najavljivan, pa jeli opravdao očekivanja?
Krenimo redom, prva kompozicija If I Ever Die je furiozna stvar za otvaranje albuma. Riff ala Black Sabbath pržilice (TV Crimes), pjur heavy glas i imate lijepu pjesmu za skakat. Otvaranje albuma je pun pogodak.
Onda usporavamo s pjesmom Hammer of Doom. Teški rifovi i udarac zvona što dodatno naglašava šut na bubnju. Pa onda imamo Black Sabbath stil, totalno usporavanje, ono doom klasika i onako retro, jel'? I jasno ubrzanje na kraju. Ista kao pjesma Black Sabbath po svojem aranžmanu. Jeli to dobro ili loše? Pa ovisi o kutu gledanja, ako se gleda iz kuta inovativnosti, onda je loše, a ako se gleda iz kuta gud filinga, e onda je dobro!
Slijedi nam pjesma The Bleeding Barones. Počinje sporo, pa onda lijepo uleću bubnjevi i sve ubrzava u heavy metal pjesmu srednjeg tempa. Malo istočnih melodija kao začin. I iznenađenje, na refrenu se naglo usporava pjesma, lijepa caka. Jedno trti minute pred kraj pjesma se totalno uspori, pa imamo trajanje od sedam i pol minuta.
Demon of The Deep počinje Klin gitarom, mračni akordi, tekst o drevnom predatoru. I onda, noga gitariste više ne može izdržat, nagazi na distoržn pedalu, bubnjar krene, solo krene i onda opet brej s klin đitrom i morbidne riječi o prijetećem demonu i onda opet se nagazi distoržn pedala, ruke bubnjara lupaju po kožama, uključuje se i vokal i zahuktala se jedna od zanimljivijih pjesmi na albumu.
Iduća stvar House of Thousant Voices počinje jakim rifom srednjek tempa. Jedan od zaraznijih rifova na albumu. Ipak, onda malo počinje naginjati na komercijalniji melodični metal, ali drži se na granici. Tu je negdje, no unatoč uvodnom rifu, meni je ovo nekako najdosadnija stvar na albumu.
Slijedi nam pjesma Dead Angel koja se pmalo naslanja na power mertal. Dakle, jedna malo brža stvar s iznimno melodičnim refrenom. Da više za fanove powera nego Dooma.
Doomu se vraćamo s idućom pjesmom Clouds of Dementia. Sve je kako treba, a prosjek podižu atmosferske kljove na refrenu. Lijepa pjesma. Vrijedi istaknuti međuigru rifa i solaže. Najs.
Album zatvara kompozicija My Funeral Dreams. Krečemo s klin đitra razlaganjem, jednostavno rečeno KĐR i kao u slučaju Demona iz dubine, noga nešto svrbi i gazne na distoržn pedalu i sa distorzijom kreču i bubnjavi i sve tako onda vozi po pomalo pentatonskom riffu. Opet mala posveta uzorima Black Sabbat.
Sve u svemu, vrlo dobar album, ugodan za slušanje, ne pretjerano spor zbog mnoštva izmjena dinamike i tempa u nutar pjesme i još nekoliko dobrih pržilica.



Uz to Stoner kutak. Ovaj put iznimno bogat stoner kutak. Prvo Nebula, moj omiljeni sastav, izdaju novi album. Kako su mi omiljeni trebao bih biti oduševljen , no nisam jer zapravo reizdaju EP Heavy Psych, ovaj put ne samizdat, već za diskografsku kuću Tee Pee records, samo što će EP-u pridodati još tri stvari i to će biti novi album.
Onda Monster Magnet nakon deset godina ponovno imaju turneju po Australiji. To nije nešto uzbudljivo za nas, ali uvjek dobro dođe poslušati malo Monster Magnete.
Zatim Orange Goblini. Snimanje njihova novog albuma se zahuktava i već su zgotovili četiri pjesme.
Te za kraj, finski bend69 Eyes, nije stoner ali... će snimiti ploču sa producentom Matt Hyde poznatom po radu sa MONSTER MAGNETom i FU MANCHUovcima. Osim toga kao gost na albumu će svirati Ed Mundel gitarista već spomenutih Monster Magneta.



Pozdravi i lijepe stvari žele vam MT, MG i MZ.

Post je objavljen 19.05.2009. u 14:24 sati.