Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Razgovori o operacijama EU-a

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović sudjelovao je u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku s ministarskom trojkom EU-a na kojem se razgovaralo o europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici i operacijama EU-a. U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu se održava sastanak Vijeća za opće i vanjske poslove Europske unije, koje čine ministri vanjskih poslova zemalja članica, kojima su se pridružili ministri obrane i ministri zaduženi za razvoj. Riječ je o nizu sastanaka koji se održavaju svakih šest mjeseci. Na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane razgovarat će se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, zatim o vojnoj operaciji Althea u toj zemlji te o stanju u Somaliji i operaciji protiv gusarenja u somalskim vodama.



Ministri obrane će na svom zasebnom sastanku razgovarati o razvoju Europske obrambene i sigurnosne politike te jačanju kapaciteta europske obrane. Ministri za razvoj razgovarat će o mogućoj pomoći zemljama u razvoju u svjetlu gospodarske krize.
Ministri obrane su na svom odvojenom sastanku razgovarali o misijama u sklopu Europske sigurnosne i obrambene politike i razvoju obrambenih kapaciteta.

Nakon toga održan je sastanak predstavnika triju kandidatskih zemalja te europskih zemalja izvan EU-a, ali su članice NATO-u (Norveška, Island i Albanija) s ministarskom trojkom EU-a. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović.
"Hrvatska sudjeluje u svim područjima Europske sigurnosne i obrambene politike, počevši od Afganistana, operaciji na Kosovu i operaciji NAFVOR Atalanta u Somaliji s pet mornaričkih časnika ukrcanih na brodove EU-a. Hrvatska također logistički i operativno pridonosi europskoj operaciji Alteha u Bosni i Hercegovini", rekao je nakon sastanka Pjer Šimunović.

"Hrvatska također pozdravlja pojačanu međunarodnu pozornost prema Bosni i Hercegovini, koja se očituje posjetom američkog potpredsjednika Joea Bidena i visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane. Pojačana pozornost i potpora Bosni i Hercegovini u smislu njezine europske perspektive u interesu je svih triju njezinih konstitutivnih naroda i u najboljem interesu Republike Hrvatske", istaknuo je Šimunović. Solana je na konferenciji za novinare izjavio da će zajedno s potpredsjednikom Bidenom uputiti poruke da EU i Sjedinjene Države imaju ista stajališta prema BiH.

"Prvi put ću posjetiti BiH zajedno s potpredsjednikom Bidenom. Tamo će se sastati sa svima i uputit ćemo im jasne signale da su stajališta EU-a i Sjedinjenih Država ista glede postupnog prijenosa ovlasti s Ureda visokog predstavnika na posebnog predstavnika EU-a za BiH", rekao je Solana. Solana je dodao da će zajedno s Bidenom ustrajati na tome da "sve strane u BiH moraju preuzeti odgovornost kako bi država dobro funkcionirala".


Post je objavljen 19.05.2009. u 11:23 sati.