Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

HDZ OSTAO NAJJAČA STRANKA

Povodom uspješnih lokalnih izbora predsjednik HDZ-a Ivo Sanader održao je konferenciju na kojoj je i proglasio pobjedu. Zahvalio je svim HDZ-ovim biračima što su izašli na izbore, ali i svim HDZ-ovim koalicijskim partnerima.

"HDZ je pobjednik ovih izbora, skupa sa svojim koalicijskim partnerima"

Kako su se ovi izbori odigrali otprilike na sredini državnog mandata premijer Sanader kaže kako svojim rezultatima potvrđuju dobru politiku HDZ-a na državnoj razini, a naglašava i da je riječ o parlamentarnim izborima kako bi postigli bolji rezultat nego prije dvije godine.

Uz naglasak kako su se izbori odvijali u razdoblju ekonomske krize, te kako je tu i slovenska blokada Hrvatske o pregovorima o ulasku Hrvatske u EU, napomenuo je da sve ''tobožnje afere'' zapravo to nisu bile, a rekao je i kako na presudu Glavašu nisu nikako imali utjecaja, ali da se pravosuđe miješalo u izbore presudom., a naglasio je i kako ''to gospoda iz HDSSB-a moraju znati''.

- U drugom krugu borimo se u još dvije županije za župana iz HDZ-a i pozvat ćemo glasače drugih stranaka da im daju svoj glas. Jasen se u Zagrebu odlično nosio s Bandićem, i bez obzira što nije ušao u drugi krug, mi smo osvojili više vijećničkih mandata nego 2005. godine, a isto je i s Vesnom Buterin. Ti mladi ljudi su sigurno budući gradonačelnici svojih gradova. U Splitu, bez HDZ-ovih birača Kerum ne bi dobio ovaj rezultat. Što se tiče Dubrovnika, uopće ne sumnjam da će Dubravka Šuica pobijediti u drugom krugu - Sanader je prokomentirao situaciju u drugom krugu.

Za kraj se osvrnuo na komemoraciju u Bleiburgu rekavši kako u HDZ-u osuđuju ustaško znakovlje koje su tamo neki hrvatski državljani nosili, te kako traže da se istraže partizanski zločini kao i zločini iz Domovinskog rata jer se počinitelji moraju kazniti.

- Bilo bi jednoumlje da HDZ svugdje pobjedi - rekao je Sanader time odgovorivši na pitanje retorike namjenjene biračima u velikim gradovima.

Premijer Sanader prokomentirao je i priče kako su istom kampanjom dva puta dobili izbore. Rekao je kako su 2007. dobili izbore jer su dobro odradili prvi mandat, te ponovno naglasio kako je politika SDP-a zabraniti pravo glasa Hrvatima u inozemstvu. Rekao je i kako nije u redu da se u Zagrebu kroji sudbina općina, a i objasnio je kako Glavaš napadima na njga skreće pozornost s činjenice da je osuđen. Uz to je rekao kako je ''demoski'' ono što su učinili on i Šišljagić.

OSOBNI OSVRT:

Moram donekle komentirati rezultate izbora, iako je zapravo sve jasno. Premijer Ivo Sanader i šef Hrvatske demokratske zajednice potpuno je u pravu kada kaže da je HDZ pobjednik ovih lokalnih izbora, petih od neovisnosti. Naime, nepisano je pravilo kako uvijek i u svim demokratskim zemljama vladajuća elita na lokalnim izborima osvoji znatno manje glasova, čisto iz pragmatičnih razloga, budući kako građani potpuno ispravno ne žele svu vlast prepustiti jednoj političkoj opciji. Usprkos tome, usprkos oštroj medijskoj kampanji, usprkos teškoj ekonomskoj situaciji i usprkos čitavog niza nepopularnih mjera koje je Vlada poduzela u osvit lokalnih izbora, HDZ je ostao daleko najsnažnija hrvatska stranka, vodstvo u petnaestak županija u Hrvatskoj, od mogućih 21 to zorno dokazuje.

Desnica rijetko kada snažnija ali i razjedinjenija

Zanimljive su neke izjave potencijalnih gradonačelnika, recimo moramo komentirati slučaj Davorka Vidovića, svakako da svatko, pa tako i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Siska ima pravo na nadu, čak i ako ta nada ni teoretski ne drži vodu. Naime, Davorko Vidović osvojio je tek 3.5 posto glasova više od konkurenta desnog centra, Dinka Pintarića, ne smijemo smetnuti s uma veliki uspjeh HSP-a na lokalnim izborima u Sisku i njihovog kandidata, Ive Šimca., 20-tak posto HSP-ovih glasača presuditi će sisačke izbore, a ne treba biti prorok da bi se prognoziralo za koga će se većinski HSP-ovci opredijeliti. Vidović se može nadati, ali već sada je izgubio iako toga nije svjestan, tim prije što ovog puta u Sisačko-moslavačkoj županiju neće biti organiziranih, masovnih dolazaka iz Novog Sada, drugim riječima, Pintarić ostaje u sedlu.

Ovi izbori zapravo pokazuju svu nemoć oporbe, koja nije uspjela artikulirati svoje stavove i uspješno uzdrmati nekompetentnu HDZ-ovu vlast, radi se o apsolutnom debaklu SDP-ove politike. Govoreći o velikim gradovima, uvijek isti politički analitičari, pretplaćeni da o našem trošku gostuju u poprilično prestižnom studiju takozvane javne televizije, izrazito navijački komentiraju rezultate izbora. « Božji poslanik «, Željko Kerum, kao što smo već prognozirali bez većih poteškoća pobjeđuje Ranka Ostojića, iz više razloga, jedan od najvećih jeste činjenica što Keruma podržava splitska desnica, i veći broj mladih ljudi, splitski izbori su zapravo pokazali jednu istinu, Kerum je upravo pokupio HDZ-ove birače, da nije bilo tog fenomena, HDZ bi rasturio Milanovićevu stranku, što pokazuju rezultati na županijskoj razini, iako ni u vrijeme najveće dominacije starog, Tuđmanovog HDZ-a, Split nije bio u rukama desnice, kao ni Osijek, sjetimo se Zlatka Kramarića, vječitog, ratnog gradonačelnika Glavaševog grada. Predbacivati danas HDZ-u navodni poraz u velikim gradovima, zapravo je ideološko sljepilo i to kod zdravih očiju. Ako detaljnije analiziramo izbore, poglavito takozvane velike sredine, možemo nedvojbeno kristalizirati zaključak, koji neće previše odstupati od istine. Milan Bandić, SDP-ovac-HDZ-ovog tipa, tipičnim populizmom blizu je novom mandatu, iako ne treba podcjenjivati drugi krug, usprkos tome HDZ je sa svojim partnerima osvojio vrlo dobrih 20-tak posto u Zagrebu i veliku većinu u zagrebačkoj županiji. Splitski fenomen djelomično smo objasnili, no ponovimo, nikada u svojoj novijoj, demokratskoj povijesti desna opcija nije toliko dominirala ovim gradom, isto se može reći za Osijek, gotovo 80 posto Osječana, glasovalo je za razne koalicije i političke opcije sa desnim predznakom, međutim, međuljudski odnosi između desnih stranaka ove županije, izrazito su frustrirali i poprilično zbunili građane Osijeka, navikle često izlaziti na birališta.
No, pitanje svih pitanja, grad je Zagreb.,mizernih 33 posto glasova liste koju je predvodio Zoran Milanović, čelnik SDP-a, nije kraj SDP-ove dominacije u Zagrebu, nije ni početak kraja, ali je sigurno kraj početka ( ovo je parafraza izjave velikog Winstona Churchila ), birači stožerne stranke lijevog centra, još jednom su se mogli uvjeriti u gubitničku karizmu vodećeg SDP-ovca, Milan Bandić još jednom je do nogu potukao svog stranačkog šefa.


FOTO ZAPIS
:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Post je objavljen 18.05.2009. u 20:11 sati.