Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Rezultati Zelene liste na izborima

29. dan blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Lokalni su izbori iza nas. Očekuje nas još drugi krug izbora za gradonačelnike, načelnike i župane, tamo gdje to nije riješeno jučer. Navodim rezultate koje je na izborima postigla Zelena lista.

Na nivou županije, istakli smo svoje liste u tri županije i u gradu Zagrebu. U Sisačko-moslavačkoj županiji nastupili smo u koaliciji sa Strankom umirovljenika , drugdje samostalno.

Rezultati u Zagrebu


Na izborima za Gradsku skupštinu grada Zagreba, Zelena lista osvojila je 8.156 glasova (2,8%), što je više nego trostruko više nego prije četiri godine. U tom odnosu, ovaj je rezultat lijep uspjeh. Smatram međutim da smo dobrom strategijom i s više brige za osmišljeni marketing mogli biti bolji. Mislim da smo kaotičnim djelovanjem od jeseni prošle godine bitno pogoršali svoje šanse, umjesto da sustavno gradimo na napretku, koji smo bili ostvarili u razdoblju nakon izbora za Sabor 2007.. Ipak, to jest napredak i ohrabrenje za dalji rad, pogotovo uzevši u obzir dobre rezultate izbora za vijeća četvrti.

Kao kandidata za gradonačelnika podržali smo Josipa Kregara. Podržat ćemo ga, naravno, i u drugom krugu. Iako osobno i ja Kregara podržavam, smatram da je bila greška dati mu podršku kao stranka, jer smo time sebe stavili u drugi plan u odnosu na nezavisnu listu Velimira Sriće, koju je podržavao Kregar. Inače, na toj listi u Gradsku skupštinu ulazi Vera Petrinjak-Šimek, aktivistica Zelene akcije, poznata u javnosti po istupima u okviru kampanje za spas CVjetnoga trga. Ona je i nažalost bivša članica Zelene liste.

Istovremeno su održani izbori za vijeća gradskih četvrti. Od 17 četvrti, Zelena lista je istakla svoje liste u 12 (prije četiri godine - samo u pet). Rezultati su odlični: samo u Podljemenu nismo prešli izborni prag od pet posto - točno kao i prije četiri godine - ta je četvrt ostala "ukleta" za nas! U tri četvrti smo po broju glasova na trećem mjestu - odmah iza dvije dominantne koalicije, HDZ-ove i SDP-ove.

Donji grad 11,2% (4. mj)
Gornja Dubrava 8,3% (5. mj)
Gornji grad - Medveščak 8,8% (6. mj.)
Maksimir 6,1% (6. mj.)
Novi Zagreb - Istok 10,1% (3. mj.)
Peščenica - Žitnjak 7,0% (4. mj.)
Podsljeme 4,2% (7. mj.)
Podsused - Vrapče 6,4% (6. mj.)
Stenjevec 7,9% (3. mj.)
Trešnjevka - Sjever 9,4% (3. mj.)
Trešnjevka - Jug 8,2% (4. mj)
Trnje 5,0% (6 mj.)

Ako se ne varam (nemam sada vremena točno računati) u dve ili tri četvriti ćemo imati po dvoje vijećnika, a u osam ili devet po jednog ili jednu - tj. ukupno 13 ili 14, nasuprot 5 koliko smo osvojili prije četiri godine. Sveukupno, gledajući mandate u vijećima četvrti u Zagrebu, bit ćemo (ne računajući razne nezavisne) četvrta snaga, malo iza HNS-a.

U četvrti Gornji grad - Medveščak, gdje su naši vijećnici u ove četiri godine bili vro aktivni, osvojili smo međutim manje glasova nego prije četiri godine, kad smo imali 11% i dvoje vijećnika. Neobično je i to da smo podjednake rezultate postigli u nekim četvrtima gdje još prije mjeseca dana nismo imali takoreći ni članova, a kamoli aktivnosti, kao i u četvrtima gdje smo godinama prisutni i aktivni.


Ostali razultati Zelene liste

Van Zagreba, osvojili smo (ponovno) jedan mandat na Šolti. Jedan mandat osvojili smo u Dugoj Resi. U Vojniću smo prešli prag, ali ipak ne osvajamo mandat. Koalicija sa Strankom umirovljenika osvojila je jedan mandat u Sisku. Blizu osvajanja mandata bili smo u Karlovačkoj i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sve u svemu, rezultati su slabiji od očekivanih. Mislim da je to posljedica grešaka koje su bile jasno vidljive prošle jeseni, ali na čijem se uklanjanju nije ili se slabo radilo.

Karlovačka županija:
Kandidat Zelene liste za župana Vladimir Peršin dobio je 6,0%.
Lista za županijsku skupštinu dobila je 4,0%

Grad Karlovac: 3,0%.
Duga Resa: 5,8%
Ozalj: 1,9%
Vojnić: 5,7%

Sisačko-moslavačka županija:
koalicija Stranke umirovljenika i Zelene liste dobila je 4,2%.
Grad Sisak: SU i Zelena lista 6,0%.

Varaždinska županija: 2,2%
Grad Varaždin: 2,0%

Šolta: 9,2%
Vis: 4,0%

Zadar 2,8%

Petrovsko: ?

Post je objavljen 18.05.2009. u 14:45 sati.