Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chiron

Marketing

Štovana hironska subraćo,

načelno, nemamo ništa protiv prijedloga guvernera, brata Lala, no o njegovom prijedlogu možemo raspravljati tek nakon što naša Republika ovlada hironskim pomorskim tehnologijama.

Znamo da među nama, Hironjanima, ima onih koji misle da "tko nam je kriv kada naše istraživače nadziremo novovjekom inkvizicijom", no, kao i obično, to je još jedna u nizu podlih podvala i krivih pogleda na našu Vjerničku Republiku. Mi nismo nikakvi novovjeki inkvizitori i, da, savršeno nam je dobro poznata znanstvena misao te među nama djeluju mnogi istaknuti istraživači. Doista, smatramo se sljednicima umova poput Williama Ockhama i Rogera Bacona. No, za razliku od...nekih drugih frakcija, nama je jasno da znanost per se - nije niti dobra, niti zla. Djelovanjem ljudi znanstvena otkrića koriste se u dobre ili pak u zle svrhe.

Ako je povijest učiteljica života, onda bi nas naša povijest na Zemlji trebala naučiti kakve strahote se mogu dogoditi ako se znanost koristi u zle svrhe. Mi to ne želimo ponoviti i zato naši znanstvenici i naše vlasti nadziru primjenu znanstvenih otkrića što pak zlonamjerni promatrači karakteriziraju kao "novovjeku inkviziciju". Ništa ne može biti dalje od istine! Mi višestruko provjeravamo, testiramo i razmatramo dugoročne učinke svake nove tehnologije što nas nesumnjivo ponešto usporava u istraživanjima u odnosu na iznimno neetični pristup znanosti nekih drugih frakcija, no smatramo to mudrim pristupom kojim nas je, dakle, naučila Učiteljica života.

Mi sasvim sigurno nećemo genetički modificirano sjeme prilagođeno Hironu odmah staviti u pogon i tako ga de facto testirati na ljudima, poput nekih frakcija, nego ćemo sistematski i temeljito, tijekom mnogo godina, ispitati ima li negativnih učinaka takvog sjemena kako na ljude, tako i na okoliš...pa čak i na hironski okoliš.

Svjesni smo da takvim pristupom nismo još ovladali tehnologijama potrebnim za eksploataciju hironskih mora te stoga prihvaćamo prijedlog brata Lala uz uvjet da dogovor o podjeli Hirona počne tek kada istražimo, kupimo ili dobijemo Doktrinu fleksibilnosti koja nam je nužna za pomorstvo. Ako to nemamo, nismo u ravnopravnoj poziciji s ostalim frakcijama u zauzimanju hironskog tla, nećemo pristupati takvim pregovorima i bit ćemo vrlo ljuti ako netko odluku o podjeli Planeta donese bez nas.


Post je objavljen 18.05.2009. u 10:35 sati.