Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Razna hodocasca, Bleiburg i Biskup Peric

A naravno, uz hodocasnike MVKO

Hodocasce MVKO

i isusovce ove subote i nedjelje u Mariji Bistrici

Hodocasce isusovaca

(i p. Luku - bas sam i ne sjetivsi se prigodno bila objavila svoju uglazbljenu pjesmu za njega - Hodocasnik : ),
Hodocasnik p. Luka

nisam zaboravila niti na nase domoljube u Bleiburgu...(na zalost g. Luis, predsjednik Drustva ekvadorskih Hrvata nije se malo vise angazirao oko mog poticaja da godisnjicu bleiburske tragedije prigodno obiljezimo i ovdje u ulici Yugoslavia u Quitu, a sama ipak nisam mogla...)

Cini se da je biskup Peric ovaj put doista odusevio svojom propovijedi! Tako se to radi! Crkva bi doista trebala otvorenije i glasnije govoriti!

Biskup Peric na Bleiburgu

"A ti, lijepa naša europska zajednico, ne vidjela više nikada zločina bleiburških dubina! Ni izdajničkih čina iz 1945., počinjenih od opijenih pobjednika!
Ne doživjela više nikada zlodjela nacizma i fašizma protiv čovječnosti!
Ni zlodjela antifašizma i komunizma protiv ljudskoga dostojanstva, ljudskih prava i narodnih sloboda!
Kolijevko uljudbe naše kršćanske i europske:
u tvome se školstvu umne moći razvijale;
u tvome se sudstvu istinite i pravedne presude izricale;
u tvome zakonodavstvu blistao razum i poštenje;
u tvome liječništvu zdravlje nalazili bolesni i nemoćni;
u tvome krilu ljudi i narodi očuvali svoju ulogu i snagu: nikada im nitko ne mogao uništiti njihova identiteta!
Europski dome naš, ne disao samo s pomoću dvaju plućnih krila, istoka i zapada, nego i s pomoću dviju ploča božanskoga Dekaloga: u tebi se zapovijedi Božje opsluživale, od prve do posljednje!
- Boga se priznavalo i štovalo na slavu Božju i na čovjekovo dobro!
- Nedjelja se slavila i vrjednovala, i u zaslužan odmor pretvarala!
- Roditelji se u odgovornu očinstvu i majčinstvu častili.
- Štitio se život od naravnoga začetka do naravnoga svršetka.
- U urednu braku rasle zdrave i odgovorne obitelji.
- Društvo se množilo i ne znalo za pobačaje i ostala umorstva; daleko od prijevare i pljačke! Ne bilo mjesta antidekaloškim i antihumanim zakonima, kojima se djeca i mladež kvare! Naravni se zakon poštovao!
Zdrava se sloboda u tebi razvijala! Na istini pravda rasla! Na pravdi nam mir mirisao! A u miru dobra djela cvala!

Hodočasniče! Neka se po tvojoj današnjoj molitvi i ovoj uzvišenoj Kristovoj žrtvi "obraduju kosti satrvene" (Ps 51,10), kosti naših prognanih, izmučenih i izručenih! A ti s ovoga polja ponesi ne samo neizbrisivo pamćenje svojih religioznih i nacionalnih vlastitosti, nego i velikodušnu ljubav i praštanje, poput Krista golgotskoga, prema onima koji ne znaju što čine. Naš je danas vapaj iz drugoga misnoga kanona: "Molimo te", Gospodine, "smiluj se svima nama", jer nam svima treba tvoje neizmjerno milosrđe. Amen."

Propovijed Perica na Bleiburgu

A evo i par izjava "ocevidaca" i "uhoslusaca" te propovijedi i sudionika susreta, koji su mi stigli mailom, uz zahvalu i veliki pozdrav njihovim autorima:

"Prisjeti se..vrati u sjecanje vrijeme odrzavanja propovijedi...
ono sto sam ja zamijetila...je... Biskup je propovijedao i propovijedao..prosle godine smo Stambuka aplauzom prekidali poslije svako pete izrecene recenice, jer je imao tako slozen govor ali i dikciju koja je mamila aplauze poslije svakog odredjenog odlomka.

No jucer je ocigledno bilo da NAS biskup nije navikao na aplauz i nije ga niti najmanje ocekivao. A puk ne da nije htio i nije imao razloga zapljeskati, nego nije imao razloga prekidati ga jer mu je svaka recenica bila dostojna aplauza. I onda, u jednom trenutku, kad bi doista bio grijeh pustit ga dalje u govoru a ne zapljeskati mu, puk je biskupa nenadano zatekao i prekinuo ga dugotrajnim pljeskom. Nije htio cekati da se mi zaustavimo nego je on nas prekinuo, ali OSOKOLJEN, i sasvim druge boje glasa u nastavku namjerenog izlaganja. Primjetno mu je bilo saznanje podrske do danas najmasovnijeg bleiburskog komemorativnog skupa.

Ispravno si primjetio tu izdvojenu recenicu, ali politicki trenutak treba promatrati u globalu, i ne ostati slijep pri cinjenici da je ove godine deset austrijskih policajaca PRVI PUT uslo medju puk u tijeku odrzavanja Misnog slavlja. Naravno, ukoliko si njihov dolazak primjetio..."

"Bog, domoljupke!

Jucer, kao i vecina pravodljubivih Hrvata bijah na svetoj misi na Bleiburskomu polju. Vezano za to, a i zato sto maloprije procitao propovijed biskupa Ratka Perica, htjedoh vam poslati vrlo kratki osvrt na ono sto je biskup rekao.

“Hrvatski je narod u Drugom svjetskom ratu u cetiri godine dozivio, kao cjelina ili u dobru svom dijelu, tri "izrucenja".
- Najprije je izrucen pod "svezanj" fasizma i "svastiku" nacizma, 1941.”

Biskupova je, pomalo mudroslovna (filozofska), propovijed odlicna. Jedino mi ova recenica o “izrucenju hrvatskoga naroda pod ‘svezanj’ fasizma i ‘svastiku’ nacizma” nije “sjeo”. Istina, primorani smo bili raditi kako su to zahtjevali Njemci, nu ipak smo nastojali opravdati pridjev “nezavistni” u imenu nase drzave. U nastavku vam donosim kraci osvrt Eugena Dide Kvaternika o “zidovskomu pitanju”.

E. Kvaternik rece: “Sto se tice Zidova, i sud je u Jeruzalemu na raspravi protiv Eichmanna ustanovio, da su progoni Zidova u Hrvatskoj bili vodjeni od Nijemaca, i da su zapoceli već 11.4.1941. Ja sam tada bio još u Italiji.

Jedan je pak zagrebacki rabin za vrijeme istog procesa nakon opisa progona i stradanja Zidova s područja N.D.H. otvoreno priznao, da, ako je s podrucja Hrvatske ipak spasen dosta velik broj Zidova, onda se to imade pripisati pomoci visokih ustaskih funkcionera i vezama obitelji Kvaternik sa Zidovima. Samo apoliticki mozak moze iz osobno-sektaskih motiva kriviti Hrvate za progon Zidova, namjesto da istice sve, sto je sa hrvatske strane ucinjeno, da se Zidovi spase. A ucinjeno je vrlo mnogo. Nijemci su nam uvijek - napose meni osobno – predbacivali, da su Srbi mnogo radikalniji u rjesavanju zidovskog pitanja od nas.” (HCSP)

Pozdrav!"

"Ja imam uredan odnos sa biskupom Perićem. Ne pretjerano, ali ok. Mislim da u Hrvatskom rimokatoličkom puku ne postoji danas jači i bolji svećenik u odori. U to sam siguran, koliko i da je jedan Bog. To mišljenje dijeli i svećenički svijet u R.Hrvatskoj sa kojim ja kontaktiram. Baš svaki od reda. A mi u Hercegovini pljujemo na takvu osobu. Znam ja da je on oštre naravi, ali će prije dati glavu nego da mu se dogodi popuštanje u neposluhu onoga tko mu je pod njegovom komandom."

Sto se mene osobno tice, biskup Peric mi ranije nije bio osobito drag, najvise zbog problema oko Medjugorja, i sa fratrima...No, moji roditelji su uvijek imali visoko misljenje o njemu.

No, da mu je propovijed doista fenomenalna, i bas kako treba, to mislim da nitko ne moze osporiti!

Veliki pozdrav svim domoljubima!

Zivjela Hrvatska!


Post je objavljen 18.05.2009. u 01:33 sati.