Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

The Initiation (1984)

REŽIJA:
Larry Stewart

ULOGE:
Vera Miles, Daphne Zuniga, Clu Gulager, James Read



Daphne Zuniga glumi Kelly, mladu djevojku koja pati od nasilnih noćnih mora koje uključuju njezine roditelje (Clu Gulager, Vera Miles). Unatoč napretku u istraživanju noćnih mora, njezino stanje se pogorša tjekom "Hell Week" inicijacije -- održane u trgovačkom centru njezinog oca. U kasnovečernjim satima, Kelly zajedno s prijateljicama provaljuje u trgovinu neznajući da se u istoj nastanio psihotični serijski ubojica. Zarobljena u novoj noćnoj mori, Kelly se mora boriti za opstanak kada misteriozni luđak počinje ubijati njezine prijatelje, jednog po jednog...



Prije nekoliko godina na tržište je izašao dokumentarac snimljen po knjizi Adama Rockoffa -- "Going to Pieces, The Rise and Fall of Slasher Films". Dokumentarac je bio stvarno genijalan, a sadržavao je sve što se treba znati o dotičnome podžanru, od samog početka (zlatne 80te), pa sve do same propasti slashera. Naravno, bilo je spomenuto i referencirano barem stotinjak naslova, no jedan mi je posebno ostao u pamćenju -- The Initiation. Zasigurno se pitate zašto, e pa odgovor je vrlo jednostavan -- u filmu glumi Daphne Zuniga koja je karijeru započela upravo u slasherima, a u ovom filmu je imala prvu "ozbiljniju" ulogu. Ako se sjećate, prije nekoliko mjeseci sam ju imao prilike vidjeti u osrednjem slasheru "The Dorm That Dripped Blood", no kako se tamo i nije nešto iskazala (točnije: nije dugo ostala živa), odlučio sam da je krajnje vrijeme da pogledam "The Initiation"
Radnjom najvjerojatnije i niste previše očarani, no iznenadili biste se, ideja filma je jedna od boljih i originalnijih, ako ne i najbolja u to vrijeme slashera. Naime, "The Initiation" je prilično netipičan slasher koji u potpunu akciju kreće tek u zadnjim minutama filma, ali sa sigurnošću mogu reći kako mi ni u jednom trenutku nije bio dosadan. Početak je odrađen prilično efektno, te vam ipak treba neko vrijeme da pohvatate sve konce, no unatoč tome, film nudi vrlo dobar twist na kraju tako da je prilično teško naslutiti tko tu koga - što - gdje i sl.
Gluma je na zavidnoj razini, pogotovo kada se u obzir uzme da je ovo slasher, a svi znamo kakva je gluma u slasherima inače..:) Osim već spomenute Zunige koja me je naprosto očarala (koliko glumom, toliko izgledom :)), u filmu također imamo prilike vidjeti nekoliko poznatih faca poput Vere Miles, Clu Gulagera i Jamesa Reada. Ubojica je također za svaku pohvalu, tj. da budem određeniji, finalni twist koji je vezan za njega je ispao vrlo realan, no ako ga želite vidjeti u punom sjaju, preporučam vam da ne gledate "Going to Pieces", jer biste već mogli zaključiti kako sve završava. Što se tiče ubojstava, killer u početku koristi nekakve vrtlarske potrepštine, a po dolasku u trgovački centar imamo svakakva korištenja mačeta, luka i strijele, itd... ništa posebno, no ljubitelji gorea nebi smjeli bit razočarani.
I na kraju, sveukupni dojam je prilično pozitivan, ako ne i odličan, "The Initiation" definintivno spada u bolje (i brutalnije) slashere iz 80tih. Kao što sam već spomenuo, prava akcija počinje tek nakon dolaska u trgovački centar, no meni osobno, ovo je jedan od rijetkih filmova čiju sam "dosadniju" polovicu gledao sa velikim zanimanjem. Uz "Black Christmas" i "House on Sorority Row" ovo je definintivno najbolji sorority splatter flick.

OCJENA: 5/5

Post je objavljen 17.05.2009. u 11:17 sati.